LIVSFS 2024:6

Livsmedelsverkets föreskrifter om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin

Grundförfattningen

Nya föreskrifter om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin

Bakgrund

Genom Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2024:6) om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin tillsammans med vissa ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien skapas nya möjligheter för jägare att leverera mindre mängder vildsvin och vildsvinskött till konsumenter och lokala detaljhandelsanläggningar.

Enligt föreskrifterna får en jägare under ett kalenderår leverera 25 vildsvin till lokala detaljhandelsanläggningar, till exempel butiker och restauranger. Därutöver får en jägare som genomgått särskild utbildning och anmält sin verksamhet till länsstyrelsen leverera högst 10 vildsvin och kött av högst 10 vildsvin direkt till konsumenter under samma period.

Genom föreskrifterna fastställs även vissa krav avseende provtagning och analys, dokumentation och tillhandahållande av information till konsumenter.

Det har inte tidigare varit möjligt för jägare att leverera kött av vildsvin, och vildsvin har jägare endast fått leverera till vilthanteringsanläggningar och till sådana uppsamlingscentraler för frilevande vilt som levererar till andra uppsamlingscentraler eller vilthanteringsanläggningar.   

Jägare som levererar små mängder frilevande vilt eller kött från frilevande vilt direkt till konsumenter eller till lokala detaljhandelsanläggningar som levererar direkt till konsumenter är undantagna tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung. Medlemsstaterna förväntas fastställa regler för sådana jägare, se artikel 1 punkterna 3 e och 4 i förordningen. Genom föreskrifterna fastställs regler för jägare som levererar vildsvin eller vildsvinskött och som omfattas av nämnda undantag. Därutöver fastställs regler för jägare som inte är livsmedelsföretagare och livsmedelsföretagare som tar emot vildsvin till sina detaljhandelsanläggningar.

När träder författningen i kraft och när ska den börja tillämpas?

Föreskrifterna träder i kraft och ska börja tillämpas den 4 november 2024.

Genom LIVSFS 2024:7 ändras 44 och 61–64 §§ LIVSFS 2005:20 från och med den 4 november 2024.

Vilka berörs av författningen?

Dessa berörs av föreskrifterna:

  • jägare som vill leverera vildsvin eller vildsvinskött till konsumenter eller vildsvin till detaljhandelsanläggningar,
  • livsmedelsföretagare som vill ta emot vildsvin direkt från jägare till sina detaljhandelsanläggningar, till exempel butiker och restauranger, och
  • kontrollmyndigheter, framför allt länsstyrelser och kommuner.
Senast granskad 2024-10-16