LIVSFS 2014:4

Livsmedelsinformation

Bakgrund

I april 2024 gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för kött av nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

Om föreskrifterna

Genom LIVSFS 2024:11 införs tre nya paragrafer, 11 a–11 c §§.

Föreskrifterna innebär krav om att uppgift om ursprungsland lämnas för nötkött och kött av svin, får, get och fjäderfä som har använts som en ingrediens på restauranger och i annan storhushållsverksamhet. Uppgiften behöver bara lämnas för kött som använts som en ingrediens i rätter som erbjuds till konsumenter på den plats där storhushållsverksamheten bedrivs.

Kravet gäller vid användning av nötkött enligt artikel 12.1 i förordning (EG) nr 1760/2000, och sådant kött av svin, får, get och fjäderfä som anges i bilaga XI till förordning (EU) nr 1169/2011.

Uppgift om ursprungsland ska fastställas baserat på den information om köttets ursprung eller djurets uppfödelseland som enligt unionslagstiftningen ska erhållas från tidigare led, och ska tillhandahållas på sätt som anges i 10 § (på samma sätt som för så kallade allergener).

För att Livsmedelsverket ska kunna utvärdera tillämpningen av bestämmelserna och följa utvecklingen av EU-lagstiftningen på området gäller föreskrifterna under en begränsad period.
Föreskrifterna upphör att gälla vid utgången av 2026.

När träder författningen i kraft och när ska den börja tillämpas?

Föreskrifterna träder i kraft och ska börja tillämpas den 1 mars 2025 samt  upphör att gälla vid utgången av 2026.

Vilka berörs av författningen?

Livsmedelsföretagare som bedriver restaurangverksamhet eller annan storhushållsverksamhet.

Senast granskad 2024-11-29