Förvara frukt och grönt rätt

Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då riskerar de inte att bli matsvinn. 

De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet. Men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur. Med svalt menas cirka 12-15°C. Om du inte har ett ställe med den temperaturen är det bäst att du förvarar dessa frukter och grönsaker i rumstemperatur.

Har du skurit upp en grönsak eller frukt i mindre bitar ska du förvara dem i kylskåp.

Självklart kan du ta fram en frukt eller grönsak du förvarar i kylen en stund innan du ska äta den om du föredrar att inte äta den kall.

Trivs i kylskåp

Frukter

  • Apelsin
  • Aprikos
  • Bär
  • Clementin
  • Kiwi
  • Mandarin
  • Melon
  • Nektarin
  • Persika
  • Plommon
  • Päron
  • Vindruvor
  • Äpple

Grönsaker

  • Blomkål
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Champinjon
  • Färska örter
  • Gul lök
  • Groddar
  • Kål
  • Morot
  • Palsternacka
  • Purjolök
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Vitlök

Trivs i rumstemperatur

Frukter

  • Banan
  • Citron
  • Lime
  • Mango

Grönsaker

  • Aubergine
  • Avokado
  • Basilika
  • Gurka
  • Paprika
  • Tomat
  • Zucchini (squash)

Trivs i mörker

  • Potatis

Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.

Kom i håg-lista

Om du har tillgång till en skrivare kan du skriva ut en flyer med infromation om förvaring av de vanligaste frukterna och grönsakerna. Flyern hittar du här i pdf-format tillsammans med mycket annat matsvinnsmaterial.

Matsvinn - Livsmedelverkets mediebibliotek

Senast granskad 2024-10-28