Förpackningar och köksredskap

Nästan all mat vi köper är förpackad. Men hur påverkar plasten, papperet, glaset och metallen maten? För det allra mesta är riskerna små. Här kan du läsa om vad som gäller för olika material, vad du kan göra för att maten ska vara säker och vilka regler som gäller.

Är förpackningarna farliga?

De material som diskuterats är plastfilm, svarta köksredskap av plast, konservburkar, nappflaskor av plast, returpapper, aluminiumkärl, teflonkärl, tryckfärger på förpackningar och melaminplast med otillåten inblandning av växtfibrer. Främst är det långsiktiga effekter som cancer och effekter på immunsystemet som diskuteras. Barn kan vara känsligare än vuxna.

Hur mycket överförs till maten?

Hur mycket som förs över till maten kan påverkas av matens fetthalt, surhetsgrad, konsistens, temperatur och förvaringstid.

Gränsvärden

I EG-förordningen 10/2011 finns gränsvärden för olika ämnen i plastmaterial liksom högsta tillåtna mängd rester av olika ämnen i livsmedel.

Senast granskad 2024-11-22