Varningar om osäkra livsmedel – så använder vi RASFF

2024-05-07

Om det skulle uppstå en risk för konsumenternas hälsa i slakten ska du meddela Livsmedelsverket. Då skapar vi ett ärende i EU:s system för att hantera hälsofarliga livsmedel, RASFF, så att alla berörda kontrollmyndigheter kan nås.

För att minska risken för att hälsofarliga livsmedel når konsumenter använder vi på Livsmedelsverket systemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Det är EU:s system för att hantera information om livsmedel som kan vara farliga för konsumenter. Genom detta får kontrollmyndigheter och företag snabbt nödvändig information för att kunna vidta rätt åtgärder.

När hälsofara upptäcks

Ibland upptäcks en hälsofara av kontrollmyndigheten, men oftast är det livsmedelsföretagaren som upptäcker faran. Då är du som företagare skyldig att informera din kontrollmyndighet om upptäckten. Om faran upptäcks på ett slakteri eller en vilthanteringsanläggning är det Livsmedelsverket som du ska informera.

Hälsofaran kan ha uppstått till exempel genom ett fel i produktionen eller att en råvara som kan utgöra en fara för allergiska konsumenter saknas i informationen om produktens innehåll. Det kan även handla om att varan innehåller ett smittämne som kan göra konsumenter sjuka.

Du är skyldig att informera Livsmedelsverket även om livsmedlet redan har spärrats eller återkallats.

Livsmedelsverket följer upp

När Livsmedelsverket får information om möjlig hälsofara följer vi upp hur den har hanterats. I de flesta fall kan vi göra det genom mail och telefonkontakt, men i vissa fall behöver vi också göra en kontroll för att följa upp hanteringen.

Normalt sett brukar livsmedelsföretaget vidta tillräckliga åtgärder, men i de fall som Livsmedelsverket bedömer att åtgärderna inte är tillräckliga kan vi ställa krav på åtgärd genom ett föreläggande om att vidta en viss åtgärd för att förhindra att det farliga livsmedlet kan orsaka skada hos konsument.

Skicka information

När ett farligt livsmedel har producerats behöver du som företagare skicka in information till Livsmedelsverket om:

  • Tillverkningsvolym av partiet/produkten som kan vara farlig för konsumenten.
  • Batchnummer och bäst före-datum.
  • Lagerstatus och var partiet/produkten befinner sig. I det fall det finns på flera ställen behöver kontrollmyndigheten få leveranslistor.
  • Analysrapporter om det finns någon utförd provtagning.
  • Kopia på pressmeddelande om det finns något sådant.
  • Information om hur företaget tänker agera och vilka åtgärder som vidtagits.

När vi har fått in alla dessa uppgifter lägger vi in dessa i systemet för hantering av RASFF och då informeras andra berörda kontrollmyndigheter, det vill säga mottagande livsmedelsföretags kontrollmyndigheter eller den myndighet som kontrollerar råvarutillverkaren.

Livsmedelsverket kan även hjälpa till med att publicera information om ett återkallande av en produkt via vår hemsida. Där länkar vi till ditt företags publicerade information. Kontakta press@slv.se.