Matkorgsundersökningar

Kvinna och man handlar i livsmedelsbutik

I matkorgsundersökningar analyseras innehållet av näringsämnen och oönskade ämnen i vanliga livsmedel på den svenska marknaden. Det är också intressant att kunna följa hur innehållet i maten förändras över tid.

Syftet med en matkorgsundersökning är att undersöka hur mycket näringsämnen och oönskade ämnen som livsmedel i en typisk svensk matkorg innehåller. Med matkorgsdata kan man uppskatta hur mycket av dessa ämnen som en svensk medelkonsument får i sig från maten. Man kan även studera förändringar av intaget över tid.

Vilka livsmedel som ingår i en matkorgsundersökning bestäms utifrån bland annat Jordbruksverkets statistik på den totala mängd livsmedel som når enskilda hushåll och storhushåll i Sverige, delat med antalet invånare i landet. Innehållet i matkorgen baseras alltså på en teoretisk genomsnittskonsumtion för medelsvensken och speglar även konsumenternas val av livsmedel. Ingen hänsyn tas till exempel till svinn som sker i hemmet.

I den senaste matkorgsundersökningen (Matkorgen 2022) köptes livsmedel in i vanliga matbutiker under hösten 2022. Ett stort antal ämnen analyserades i livsmedlen - makronäringsämnen, vitaminer, mineraler, fluorid, metaller, dioxiner, per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS), klorerade bekämpningsmedel, bromerade och fosforbaserade flamskyddsmedel, klorparaffiner, mjukgörare från plast, ämnen som bildas vid tillagning och processning (till exempel akrylamid, glycidylestrar och polycykliska aromatiska kolväten) och mögelgifter.

Resultaten från Matkorgen 2022 visar att medelintaget av de flesta näringsämnen, vitaminer och mineraler är tillräckligt och att intaget av de flesta oönskade ämnen ligger på en nivå som inte tyder på någon hälsorisk i befolkningen.

Intaget av salt har minskat sedan tidigare matkorgsundersökningar men ligger, precis som intaget av mättat fett, fortfarande på en för hög nivå. Marginalerna till de rekommenderade intagen för D-vitamin, folat, selen och järn pekar på att det kan finnas grupper i befolkningen som riskerar att ha brist på dessa.

Intaget av de flesta metallerna ligger på en säker nivå, men för kadmium och oorganisk arsenik är marginalen liten till riktvärdena för när det finns risk för negativa effekter på hälsan.

Intaget av miljögifterna dioxin och PFAS minskar över tid, vilket är bra, och till skillnad mot tidigare ligger nu intaget av PFAS från mat på en nivå som bedöms som säker. För dioxiner ligger däremot intaget i nivå med eller strax över det som är önskvärt. Även intaget av akrylamid behöver minska för att komma ner till säkra nivåer för hälsan.

Resultaten från Matkorgen 2022 finns sammanställda i rapporten ”Swedish Market Basket Study 2022” (se länk längst ner på sidan). Rapporten är skriven på engelska med en svensk sammanfattning.

Senast granskad 2024-12-05