Grilla säkert och njut av maten
Grillar gör vi numera nästan året om men allra mest under vår och sommar. Tyvärr kan det ibland hända att någon blir magsjuk av det man grillat. Följer du dessa enkla råd minskar du risken för att bli sjuk av maten.
När du handlar
Kylvaror bör förvaras kallt för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de inte ska göra någon sjuk:
- Se till att köttet, kycklingen, fisken eller andra kylvaror kommer in i kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt och om det dröjer innan du kommer hem, ta med en kylväska med kylklampar att förvara kylvarorna i.
Tina kött
Om du ska grilla kött som varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En otillräckligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och vara halvrå inuti. Då finns det risk för att bakterier som kan göra oss sjuka överlever. Upptining kan göras på olika sätt:
- Tina gärna fryst kött, fisk och fågel i kylskåp eller i ett kallt vattenbad. I kylskåp tar det ungefär ett dygn att tina en kyckling eller en större köttbit. Det går snabbare att tina genom att sänka ner förpackningen i kallt vatten.
- Det går också bra att tina i mikrovågsugn. Kött, fisk och fågel som tinas i mikrovågsugn bör tillagas direkt efter upptining.
Marinering av kött
Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. När köttet marineras kan bakterier från köttet överföras till marinaden. Det är därför inte lämpligt att pensla eller hälla på den tidigare använda marinaden på det färdiggrillade köttet.
Håll kallt
Oönskade bakterier kan föröka sig i kylvaror om maten förvaras tillräckligt länge vid en felaktig temperatur.
- Förvara kylvaror vid 4 °C, då håller maten längre och risken för att bli matförgiftad minskar.
Om du ska ut på picknick och grilla:
- Packa maten i en kylväska med kylklampar i. Placera kylväskan så svalt som möjligt, helst i skuggan. Öppna inte kylväskan flera gånger än nödvändigt.
Tvätta händerna
Rena händer är viktigt när du lagar mat. Otvättade händer är en vanlig orsak till att bakterier och virus som kan göra oss sjuka sprids till maten.
- Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du rört vid rått kött och kyckling innan du fortsätter med andra råvaror.
Stek väl men bränn inte
Rått eller otillräckligt upphettat kött kan göra dig sjuk om det innehåller sjukdomsframkallande bakterier, parasiter och virus. Därför behöver kött vanligtvis upphettas innan det äts. Då mat upphettas så reagerar dock ämnen i maten med varandra och en kaskad av nya oönskade ämnen uppstår. Ju varmare det är desto mer av dessa ämnen bildas:
- Använd ved eller grillkol när du grillar. Använd inte kottar eller impregnerat virke.
- Låt bränslet brinna en tid så att lågorna försvinnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnena finns nämligen framför allt i lågorna. Undvik att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar, då kan glöden flamma upp.
- Grilla maten gyllenbrun snarare än mörkbrun och bränd. Det gäller både grönsaker, frukt och kött.
- Genomstek, utan att bränna kyckling, köttfärs (som hamburgare), vildsvin som inte testats för trikiner, och rå korv (till exempel salsiccia).
För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier finns på ytan av köttet. På grund av risken för parasiten toxoplasma bör gravida dock inte äta köttet blodigt (rare) om det inte varit fryst i minst 3 dygn innan. Det går däremot bra att äta köttet om det är rosa (medium) eller genomstekt.
Hur vet man om köttfärs är genomstekt?
- Det räcker inte att titta på köttfärsens färg. Köttfärs kan bli brun och se färdig ut innan den har blivit tillräckligt varm. För att vara genomstekt ska köttfärs ha nått 70 graders temperatur.
- Genomstekt köttfärs är inte trådig och har ofärgad köttsaft utan rosa inslag.
- Det säkraste är att mäta temperaturen i exempelvis en köttfärsbiff med en termometer.
Redskap
Oönskade bakterier, virus och parasiter från förorenade råvaror, till exempel rått kött och rå kyckling kan spridas till maten om du använder smutsiga skärbrädor, knivar och andra redskap:
- Lägg inte färdiggrillad mat på fat där det legat rått kött och rå kyckling.
- Diska skärbräda och kniv som du använt till rå kyckling eller kött innan du använder dem till att skära grönsaker eller andra livsmedel som inte ska upphettas.
Grillgaller och grillnät
Grillgaller av rostfritt stål, gjutjärn, porslinsemalj eller förnicklade fungerar bra när man grillar. Gallret ska vara tillräckligt tätt så att maten inte ramlar ner på glöden och orsakar att det "flammar upp".
- Använd inte galler eller nät som kan smälta när man grillar. Grillgaller av polyetrafluoreten (PTFE) klarar värme upp till 260-300 °C. Materialet smälter vid cirka 330 °C och det är inte ovanligt att man når upp till denna temperatur vid grillning. Det finns olika varumärken av PTFE bland annat Teflon. Följ tillverkarens anvisningar.
Matrester
Matrester ska in i kylskåpet så snart som möjligt efter att de har svalnat.
- Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
- Undvik att förvara mat i direkt solljus.