Livsmedelsverket är nätverksmyndighet i satsning mot organiserad brottslighet

2024-08-23

Livsmedelsfusk är när någon avsiktligt bryter mot livsmedelslagstiftningen genom bedrägligt eller vilseledande agerande i syfte att tjäna pengar. Det drabbar både konsumenter och företag och leder till osund konkurrens. Som ett led i att motverka livsmedelsfusk inom livsmedelskedjan är Livsmedelsverket nu en av 13 nätverksmyndigheter i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottlighet.

Den organiserade brottsligheten drabbar hela samhället och syns även i livsmedelskedjan. Aktörer kan exempelvis dryga ut livsmedel eller förfalska livsmedelsinformation eller dokument för att sälja livsmedel som inte är vad de uppges vara. Generellt används företag allt oftare inom den organiserade brottsligheten som också förekommer i stora delar av landet.

Myndigheter arbetar effektivt tillsammans

För att effektivt kunna motverka livsmedelsfusk måste myndigheter samverka. Förutom att Livsmedelsverket samverkar med övriga kontrollmyndigheter i livsmedelskedjan, är Livsmedelsverket nu en av 13 nätverksmyndigheter som samarbetar mot organiserad brottslighet. Det är polisen som samordnar satsningen och syftet är att gemensamt kunna driva brottsbekämpande och administrativa insatser och nyttja myndigheternas olika typer av sanktioner eller åtgärder.

Livsmedelsverket kommer bland annat att bidra med kunskap och stöd till andra myndigheter om livsmedel och livsmedelskedjan.

- Vi ser att det finns aktörer i livsmedelskedjan som är en del av den organiserade brottsligheten. Att motverka livsmedelsfusk är en del i vårt uppdrag. Det är viktigt för att konsumenter och företag ska kunna lita på informationen om maten, att den är säker, men också för att skapa en sund konkurrens för alla företag. Det här samarbetet stärker myndigheternas möjligheter att komma åt brottsligheten, säger Kristina Ohlsson, chef för avdelning Råd och reglering på Livsmedelsverket.


Fakta om satsningen mot organiserad brottslighet

Satsningen mot organiserad brottslighet, den så kallade OB-satsningen, är en myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet som funnits sedan 2009. I OB-satsningen ingår 13 samverkansmyndigheter, där de flesta har brottsbekämpande uppdrag, exempelvis Ekobrottsmyndigheten och Säkerhetspolisen. Därutöver är det 13 så kallade nätverksmyndigheter som kan bidra i olika delar av insatser under OB-satsningen.

Mer information för journalister

Livsmedelsverkets  presstjänst 018-17 53 40