Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött

2024-10-16

Från den 4 november kan detaljhandelsanläggningar som vill utöka sin verksamhet med vildsvinskött eller vildsvinsprodukter köpa vildsvin direkt från jägare.
– Det här är ett efterlängtat steg som öppnar upp fler vägar att få in vildsvin i livsmedelskedjan och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggkvist, chefsjurist vid Livsmedelsverket.

Syftet med de nya reglerna är att underlätta och skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsument. Tidigare fanns det bara två alternativ för jägaren; att lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet i eget hushåll.

De nya reglerna gör det även möjligt för butiker och restauranger att ta emot vildsvin direkt från jägare samt för privatpersoner att köpa direkt av jägare. Innan en jägare får sälja direkt till privatpersoner måste hen dock ha gått en specialutbildning, anmält sig till länsstyrelsen samt provtagit vildsvinet.

Reglerna i korthet

För detaljhandelsanläggningar som vill ta emot vildsvin direkt från jägare gäller detta:

  • Butiker, restauranger och offentliga måltidsverksamheter som planerar ta emot vildsvin direkt från jägare behöver anmäla detta till sin kommunala kontrollmyndighet.
  • Verksamheten ska ha förutsättningar att kunna ta emot och hantera oavhudat vilt under hygieniska former.
  • Den mottagande verksamheten ska ta prover för trikiner och, från vildsvin fällda i vissa delar av landet, låta analysera halten av cesium.
  • Produkter av dessa vildsvin får bara säljas direkt till konsument.

För verksamheter som vill köpa vildsvinskött är det bara tillåtet att köpa det från en godkänd vilthanteringsanläggning eller grossister.

För jägare som vill sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till konsument gäller detta:

  • Jägaren ska ha gått både en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning. De ska anmäla sig till närmaste länsstyrelse, som blir deras kontrollmyndighet. Innan köttet säljs ska det vara analyserat för trikiner och i vissa fall cesium.

God efterfrågan på vildsvin

Efterfrågan på vildsvinskött hos konsumenter är god. Det visar en undersökning som Jordbruksverket genomförde i november 2023, se länk nedan. Undersökningen visar också att även om konsumenterna vill köpa vildsvinsskött i sin matbutik så finns det mycket sällan att få tag på.

- Att det öppnas fler vägar är en del i arbetet för att fler vildsvin ska komma in i livsmedelskedjan. För att nå målet behöver alla aktörer längs hela kedjan – från skog till bord – samverka och för de verksamheter som redan idag tar emot vilt är det ett litet steg att ta. Så om du är intresserad, ta kontakt med din kommun och jaktlag i din närhet, säger Katarina Bäcklund Stålenheim.

De nya reglerna träder i kraft den 4 november. Livsmedelsverket planerar i anslutning till det publicera fördjupad information och vägledning på sin webbplats. Du ser också mycket information via länkarna nedan.

Det nya regelverket är en del av livsmedelsstrategin och flera myndigheter arbetar aktivt tillsammans för detta.