2025 - Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga

Återredovisning av regeringsuppdrag.

Den matmiljö som barn och unga lever i främjar inte en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion, men det finns åtgärder som kan vidtas. Det visar forskning om hur matmiljön påverkar barns och ungas livsmedelskonsumtion, studier av hur barn och unga själva ser på sin matmiljö och data om barns och ungas livsmedelskonsumtion och matrelaterade hälsa.

I denna rapport presenteras resultatet från myndigheternas arbete inom regeringsuppdraget om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska skillnader. Vi har analyserat barns och ungas förutsättningar för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion från flera vinklar, med flera datakällor och metoder. I denna rapport har register- och enkätdata använts och litteraturgenomgångar genomförts. Detta har kompletterats med ungdomars egna berättelser och insikter från dialoger som bidrar med djupare förståelse och praktiska insikter. På så sätt har vi skapat en tydlig bild av vad som kan åtgärdas för att påverka barns och ungas livsmedelskonsumtion i en mer hälsosam och hållbar riktning.

Publikation

Läs publikation
Framsidan av regeringsuppdraget Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga med en illustration av ett barn som följer en väg mot en flagga.

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Regeringsuppdrag - Matvanor
Utgivningsår
2025
Antal sidor
49