2024 - Konsumenters kännedom om kostråd om fet fisk från Östersjöområdet

Sverige har ett undantag från EU-kommissionens regler som innebär att svenska yrkesfiskare får sälja vildodlad lax och strömming/sill från Östersjön i Sverige, trots att fisken innehåller dioxin och PCB som överskrider EU:s gränsvärden. Ett krav för detta undantag är att Livsmedelsverket informerar medborgarna om kostråden som gäller de aktuella fisksorterna: strömming/sill från Östersjön, vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, vildfångad sik från Vänern och Vättern samt vildfångad röding från Vättern. Förenklat brukar dessa fiskar kallas ”fet fisk från Östersjöområdet”.

Sedan 2012 har Livsmedelsverket på uppdrag av regeringen genomfört kommunikationsinsatser för att öka kännedomen om kostråden om dioxinfisk. Råden innebär att barn och kvinnor i barnafödande ålder, inklusive gravida och ammande, inte bör äta fet fisk från Östersjöområdet oftare än 2–3 gånger per år. Övriga rekommenderas att inte äta denna fisk oftare än en gång per vecka.

Publikation

Detaljerad information

Författare
Origo Group
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Oönskade ämnen - Undersökningar
Utgivningsår
2024
Antal sidor
80