L 2022 nr 17 - Så mycket salt innehåller lunchen - Salt och jod i lunchrätter från livsmedelsbutiker, lunch- och snabbmatsrestauranger

Livsmedelsverket har i uppdrag av regeringen att under 2020–2023 tillsammans med livsmedelsbranschen undersöka och skapa förutsättningar för en överenskommelse om att sänka salthalten i livsmedel. I uppdraget ingår att främja en sådan överenskommelse och ta fram förslag till hur effekterna av hur en eventuell frivillig överenskommelse kan följas upp.

Redan nu pågår en del initiativ från livsmedelsföretag att sänka salthalten i livsmedel. För att kunna följa utvecklingen har Livsmedelsverket därför genomfört en mätning av saltinnehållet i lunchrätter från restauranger, snabbmatsställen och livsmedelsbutiker. Dessa data kommer att vara värdefulla i såväl möten med branschen som för en eventuell kommande monitorering.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Råd och rekommendationer - Undersökningar
Utgivningsår
2022
Antal sidor
38