Följ råden om kyckling - större risk att bli sjuk av campylobacter på sommaren

2024-06-24

Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren. Följ våra vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar du risken att bli sjuk.

Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar ökar ofta under sommaren. Med någon veckas eftersläpning brukar antalet människor som blir sjuka därmed också öka.

- Därför är det extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.

Tänk på det här när du lagar kyckling

  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
  • Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den.

Förebyggande arbete

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter:
Prenumerera