Fler växtbaserade alternativ i nya grönare Matcirkeln

2023-03-02

De flesta behöver äta grönare – mer mat från växtriket är bra både för hälsan och klimatet. För att uppmuntra till mer hållbara matvanor har Livsmedelsverket tagit fram en grönare version av Matcirkeln. I den får de växtbaserade alternativen betydligt större plats än tidigare.

Cirkel uppdelad i sju delar med olika livsmedel.

Matcirkeln är ett pedagogiskt verktyg som används för att visa hur man kan äta varierat för att få i sig en bra mix av näringsämnen varje dag. Matcirkeln består av sju grupper med livsmedel, och varje grupp innehåller liknande näringsämnen. Tanken är att man varje dag ska äta något ur respektive grupp för att få en hälsosam variation i sina matvanor.

Ökat intresse för vego

Första modellen av Matcirkeln togs fram av Statens institut för folkhälsa på 60-talet. I den gamla versionen saknades många vego-livsmedel som i dag är en självklarhet i matbutikerna. Den nya Matcirkeln har därför kompletterats med bland annat vego-drycker, nötter och fröer. Och baljväxterna har fått en mycket mer framträdande roll, eftersom de är livsmedel med egenskaper som gör att de passar in i fler grupper.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, är en av dem som har jobbat med moderniseringen av Matcirkeln.

- För att värna både hälsan och klimatet behöver vi äta på ett annorlunda sätt än i dag. Det är en av de stora framtidsutmaningarna. Det är många som vill äta mer vegetariskt och oavsett om man äter kött ibland eller inte alls kan man nu äta från alla delar av Matcirkeln.

Nya livsmedel i Matcirkeln

I dag finns ett stort utbud av växtbaserade livsmedel, vilket återspeglas i nya Matcirkeln. I mejeri-delen av Matcirkeln finns nu även växtbaserade gurtar och vego-drycker.

- Det är viktigt att poängtera att endast de berikade vego-produkterna kan närma sig näringsvärdet i de traditionella mejeriprodukterna. Därför behöver den som bara äter vegetariskt välja till exempel havredryck som är berikad med kalcium och D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde.

Allting ryms inte i en modell

Det finns många modeller och verktyg för att äta hälsosammare, Matcirkeln är en av många. Matcirkeln säger till exempel inget om mängden mat eller hur man kan fördela maten över en måltid. Här finns istället Tallriksmodellen, som visar hur man får en bra balans på måltiden. Nyckelhålet är ett sätt att hitta hälsosamma produkter i affären. För den som vill veta hur man äter mer miljösmart finns information om miljösmarta matval på Livsmedelsverkets webbplats.

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40