LIVSFS 2011:12

Extraktionsmedel vid framställning av livsmedel

Föreskrifterna innehåller bestämmelser om extraktionsmedel som används eller är avsedda att användas vid framställning av livsmedel eller livsmedelsingredienser. Föreskrifterna är ett genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/32/EG av den 23 april 2009 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel och livsmedelsingredienser.

Genom kommissionens direktiv (EU) 2023/175 av den 26 januari 2023 har Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/32/EG ändrats på så sätt att ämnet 2-metyloxolan har godkänts som extraktionsmedel.

Ändringen innebär att 2-metyloxolan får användas som extraktionsmedel vid framställning eller fraktionering av fetter, oljor eller kakaosmör, vid beredning av avfettade proteinprodukter och avfettat mjöl samt vid beredning av avfettade spannmålsgroddar och aromer från naturliga arommaterial. Dessutom har man fastställt särskilda renhetskriterier för det aktuella ämnet 2-metyloxolan.

Senast granskad 2024-11-28