EU-förordning 2024/3190

Om användning av bisfenol A och andra bisfenoler och bisfenolderivat med harmoniserad klassificering för specifika farliga egenskaper i vissa material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel, om ändring av förordning (EU) nr 10/2011 och om upphävande av förordning (EU) 2018/213

Grundförfattningen

Vi strävar alltid efter att all publicering av EU-rättsakter ska vara korrekt. Trots detta kan det inträffa att uppdateringar av senaste ändringar saknas och att information som är inaktuell ligger kvar.

Mer information

På EUR-Lex finns mer information om till exempel beslutade och föreslagna ändringar, konsoliderade versioner samt andra rättsakter med kopplingar till den aktuella rättsakten.

Mer information om EU-förordning 2024/3190

Vad innebär ändringarna?

De nya reglerna innebär att de tidigare bestämmelserna om BPA kommer att upphöra och att det blir förbjudet att använda BPA, dess salter och andra farliga bisfenoler i kontaktmaterial av bindemedel (lim och klister), gummi, jonbytarhartser, plast, tryckfärger, silikon och lacker och ytskikt. Farliga bisfenoler eller deras derivat definieras som de bisfenoler och derivat som finns listade i del 3, bilaga VI till förordning (EG) nr 1272/2008. Dessa har klassificerats som mutagena (kategori 1A eller 1B), carcinogena, reproduktionstoxiska eller som hormonstörande ämnen inom kategori 1.

Vid användning av övriga bisfenoler finns det bestämmelser i artikel 4 som anger att BPA inte får finnas i slutprodukten, som till exempel en nedbrytningsprodukt. Det går undantagsvis att få fortsätta använda BPA och andra farliga bisfenoler för vissa specifika användningsområden, enligt artiklarna 3.2, 5.2 och 5.3. Artikel 8 anger att en DoC (Declaration of Compliance eller förklaring om överenskommelse) ska finnas för de ämnen, material och produkter som omfattas av förordningen.

Övergångstider

Övergångstiderna i förordningen varierar för att det ska finnas tillräcklig tid för företag att ställa om. Det har exempelvis visats sig vara svårt att byta ut BPA och andra farliga bisfenoler i konservburkar i de fall de ska innehålla frukt och grönsaker. För att undvika matsvinn så har exempelvis denna användning beviljats med längre övergångstid, vilket är 36 månader. Övergångstiderna framgår av artiklarna 11 och 12 och är uppdelade på bestämmelser för engångsprodukter och flergångsprodukter.

I dagsläget regleras BPA-användningen i plastförordningen (EU) 10/2011 och i förordningen (EU) 2018/213 om bisfenol A i lack och ytskikt.
Förordningarna innehåller gränsvärden baserat på det gamla tillfälliga TDI:t. Gränsvärdena bedöms därför inte längre vara tillräckligt låga för att säkerställa en hög skyddsnivå för människors hälsa.

Varför kommer ändringarna?

Nya studier har stärkt kunskapen om negativa hälsoeffekter av BPA och Efsa har därför under 2023 skärpt sin bedömning av ämnet. Det tidigare tillfälliga TDI:et (tolerabla dagliga intaget) som Efsa rekommenderade var 4 µg BPA/kg kroppsvikt och det nya är 0,0002 µg BPA/kg kroppsvikt eller uttryckt som 0,2 nanogram BPA/kg kroppsvikt. Efsas nya bedömning har resulterat i att EU-kommissionen har tagit fram nya bestämmelser för användning av BPA och andra farliga bisfenoler.

Förordningen träder i kraft 20 januari 2025.

Senast granskad 2025-01-09