Maten inte det enda som påverkar tonårstjejers järnstatus

2024-09-11

Tjejer som äter lite kött har oftare järnbrist än de som äter mycket kött. Samtidigt finns det tjejer som äter mycket kött som har järnbrist, och de som helt avstår kött som inte har järnbrist. Mängden kött är alltså inte det enda som har betydelse. För tjejer är mensen en viktig faktor. Det visar en ny analys som Livsmedelsverket har gjort.

I Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten ungdom 2016–17 framkom att nästan var tredje tonårstjej har risk för järnbrist. Kött bidrar med järn samtidigt som rött kött och chark, i de mängder vi äter i Sverige, ökar risken för tjocktarmscancer. Så kan köttkonsumtionen minska utan risk för järnbrist? Livsmedelsverket har utifrån data från Riksmaten ungdom 2016–17 analyserat hur stor betydelse maten, framför allt kött och chark, har för ungdomars järnstatus.

Flera faktorer påverkar järnstatus

En persons järnstatus, det vill säga hur mycket järn som finns lagrat i kroppen, påverkas främst av järnet från maten och eventuella blodförluster. Tjejer förlorar till exempel regelbundet blod i samband med mens och har därför ett högre järnbehov. Både tjejer och killar som växer har också ett högre behov av järn.  

– Vår slutsats är att mängden kött inte är avgörande, det är flera faktorer som spelar in. Det var vanligare med järnbrist hos tjejer som åt mindre kött. Samtidigt fanns det tjejer som åt mycket kött som hade järnbrist och tvärtom – de som helt uteslöt kött men ändå inte hade järnbrist. Det är med andra ord komplicerat, säger Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist på Livsmedelsverket.

Få killar har järnbrist

Bland killar är järnbrist mer ovanligt. I Riksmaten ungdom 2016–17 var förekomsten högst i årskurs 8, där drygt var tionde hade järnbrist.

Utöver ett samband mellan köttintag och järnstatus, visade analyserna även att killar med järnbrist åt mer mejeriprodukter jämfört med de utan järnbrist. Det skulle kunna bero på att kalcium hämmar upptaget av järn från kosten, men det skulle också kunna bero på att de som åt mycket mejeriprodukter hade en lägre andel kött och chark i kosten.

Viktigt att fånga upp unga med järnbrist

Det är viktigt att fånga upp ungdomar med risk för järnbrist, exempelvis genom elevhälsan. Det gäller särskilt unga tjejer som menstruerar. Resultaten i rapporten tyder på att utlandsfödda ungdomar också är en grupp som kan vara viktig att följa när det gäller järnstatus, då järnbrist var vanligare i denna grupp jämfört med ungdomar födda i Sverige.

Att inkludera kött eller fisk i måltiden kan öka upptaget av järn. Men att äta mer kött än rekommenderat är inte någon bra lösning mot järnbrist eftersom en hög köttkonsumtion ökar risken för bland annat tjocktarmscancer. Även C-vitamin ökar upptaget av järn från maten, medan faktorer som kalcium, fytater och polyfenoler hindrar upptaget.

Kunskapen om sådana här faktorer i kosten som kan främja respektive hindra upptaget av järn från maten behöver öka, särskilt som en övergång till en mer växtbaserad kost förespråkas av hälsoskäl. Inom industrin pågår olika innovativa projekt för att ta fram nya växtbaserade livsmedel där näringen kan tas upp bättre av kroppen.