FullkornsFrämjandet vill inspirera fler att äta mer fullkorn

2024-11-14

Nu är FullkornsFrämjandet på plats med målet att genom kunskap och medvetenhet inspirera svenskar att äta mer fullkorn. FullkornsFrämjandet är ett samarbete mellan näringsliv, akademi, civilsamhälle, offentlig måltidsverksamhet och myndigheter, bland annat Livsmedelsverket.

Att äta fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer och typ 2-diabetes. Men nästan alla i Sverige äter mindre fullkorn än vad som rekommenderas, vilket placerar ”för lite fullkorn” som nummer ett på listan över de största riskerna i våra matvanor. Det är bakgrunden till FullkornsFrämjandet, som startade i oktober.

– Att fler äter mer fullkorn gynnar folkhälsan och för individen är även en liten ökning bra. När näringsliv, akademi, myndigheter, offentlig måltidsverksamhet och civilsamhälle tillsammans arbetar för att främja en ökad fullkornskonsumtion kan det göra verklig skillnad, säger Britta Ekman, chef på Enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket.

FullkornsFrämjandet utgår från ett redan etablerat samarbete där parterna tagit fram en modell för hur man under gemensam flagg får fler att äta mer fullkorn. Livsmedelsverkets roll är att bidra med kunskap och nätverk. FullkornsFrämjandet kommer genom insatser som kampanjer i sociala medier, samarbeten med hälsoprofessioner och seminarier arbeta för att nå ut till allmänheten och inspirera fler att välja fullkornsprodukter. FullkornsFrämjandet samverkar också nära EU-projektet SWITCH.

Initiativet har inspirerats av erfarenheter från liknande samarbeten i andra länder, bland annat Danmark där man sedan starten av Fuldkornspartnerskabet 2007 har sett en fördubbling av befolkningens fullkornsintag och även gett företag affärsmässiga fördelar.  

Idag ingår ett tjugotal aktörer i FullkornsFrämjandet, men Livsmedelsverket ser fram emot att fler aktörer ansluter sig till partnerskapet.  

I FullkornsFrämjandet ingår Cancerfonden, Chalmers tekniska högskola, Dietisternas Riksförbund, Fazer, Hjärt-Lungfonden, Göteborgs Stad, Lantmännen, Leksands Knäckebröd, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket, Nestlé, Paulig, Polarbröd, Sveriges bagare & konditorer/Brödinstitutet, Sveriges bagerileverantörers förening, Svensk Dagligvaruhandel samt Wasa Barilla.

Fakta om fullkorn

  • Fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer och typ 2-diabetes. Fullkorn kan också bidra till att hålla vikten, eftersom fibrerna mättar bra.
  • Fullkorn kan vi bara få i oss via spannmålsprodukter, som pasta, bröd, gryner och ris. I fullkorn siktas inga delar av kornet bort utan även groddar och kli tas tillvara. Det gör fullkornsprodukter mer näringsrika. Det är till exempel fem gånger så mycket järn i fullkornsmjöl som i vitt vetemjöl och mer fibrer, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen.