Minimera risker om slaktkroppar går emot inredning

2025-01-07

Om slaktkroppar kommer i kontakt med inredning och utrustning på slakterier kan detta innebära en hälsorisk. Därför har Livsmedelsverket gjort en riskbedömning och tagit fram alternativ riskhantering. Riskhanteringen gäller för djurslagen nöt, svin och får.

Det kan vara svårt för alla slakterier att helt följa kravet att slaktkroppar inte får komma i kontakt med inredningen. Livsmedelsverket har därför gjort en bedömning och kommit fram till att det finns andra sätt att hantera riskerna om det finns särskilda skäl som gör att kontakt inte kan undvikas helt.

Två alternativ till det ursprungliga kravet har tagits fram:

  • Kontaktytorna mellan varje slaktkropp rengörs och desinficeras efter varje slakt, eller
  • Följande åtgärder vidtas: djuren måste komma från icke-spärrade besättningar i Sverige, kontaktytorna ska alltid vara synligt rena och utöver det rengöras minst tre gånger om dagen samt att hygien vid uppslaktningen ska vara god.

Denna alternativa hantering kan tillämpas på djurslagen nöt, svin och får.