Förbered dig med bra mat inför en kris - lättläst
Du behöver förbereda dig
så att du har mat och vatten ifall det kommer en kris.
Här kan du läsa om vilken mat
som passar bra att ha hemma
så att du klarar dig utan att handla i en vecka.
Förbered dig så att du klarar dig själv
om det blir en kris i samhället.
En kris kan bero på hårt väder
till exempel en storm.
Men det kan också bli kris om du inte får någon el
eller om det blir brist på vatten.
Skapa ett förråd av mat genom att handla lite extra
av den mat som du brukar äta,
till exempel pasta, ris, gryner och konserverad mat.
Ha tillräckligt mycket mat hemma
för att klara dig utan att handla i en vecka.
Välj mat som är lätt att förvara och laga
Köp mat som kan förvaras i rumstemperatur
och som inte behöver så mycket vatten för att lagas.
Välj också mat som går snabbt att laga
eller som kan ätas direkt.
Tänk på att du kan behöva laga mat på olika sätt
beroende på vilken sorts kris det är.
Det kan vara bra att ha en grill, gasolspis
eller campingkök hemma.
Om du har en bebis eller småbarn hemma
så kan det vara bra att köpa hem extra barnmat,
barngröt, välling eller modersmjölksersättning.
Tänk också på allergier:
Om du eller någon i ditt hem behöver specialkost
ska du se till att det finns sådan hemma.
Glöm inte att köpa hem mat till ditt husdjur
så att det räcker för en vecka också.
Du kan förvara frukt, rotfrukter, grönsaker
och ägg i rumstemperatur,
men de håller längre om du har dem i kylskåp.
Mat som passar bra att ha mycket av hemma
Här kan du läsa om vilka olika sorters livsmedel
som passar bra att ha hemma
för att klara en kris.
Torrvaror är mat som klarar sig länge i rumstemperatur,
till exempel pasta, ris och gryner.
Lista på torrvaror som är bra att ha hemma:
- havregryn, rågflingor, vällingpulver
eller frukostflingor - pasta, nudlar, matgryn och ris
som går snabbt att koka - pulvermixer som du blandar med vatten
till exempel pulversoppa, potatismos,
pannkaksmix och falafelmix - torkade linser som går snabbt att koka
exempelvis röda linser - hårt bröd, kex och skorpor
- mjukt bröd med lång hållbarhet
till exempel tortillabröd - mandel, nötter och frön
- torkad frukt
- choklad och energibarer.
Konserverad mat är mat som är tillredd och förpackad
på ett sätt som gör att den håller länge.
Lista på konserverad mat som är bra att ha hemma:
- mjukost och jordnötssmör att ha på bröd
- konserver med kött och fisk till exempel köttfärssås,
tonfisk, makrill i tomatsås,
laxbullar, köttbullar och kokt kött - bönor och linser som är förkokade
och färdiga att äta - konserver med soppa
- konserver med tomater, grönsaker och pastasåser
- konserver med frukt och bär
- sylt, mos och marmelad
- fruktkräm, blåbärssoppa och nyponsoppa
som är färdig att äta.
Välj konserverad mat som inte behöver förvaras i kylskåp.
Läs om detta på förpackningen när du handlar.
Lista på andra livsmedel som är bra att ha hemma:
- olja, ättika och vinäger
- salt som innehåller jod, buljongtärningar,
tomatpuré, olika smaksättare och kryddblandningar - honung och socker
- mjöl, bakpulver och torrjäst.
Lista på drycker som är bra att ha hemma:
- vatten i flaskor
- kaffe, te och kakao pulver till varm choklad
- mjölk i pulverform
- havredryck, soyadryck eller
andra vegetabiliska drycker
som är behandlade så att de håller länge.
Planera vilken mat du ska handla och laga
Vi på Livsmedelsverket har skrivit en lista
på mat som kan vara bra att alltid ha hemma.
Listan innehåller också en meny
där det står vilka maträtter som du kan laga under en vecka
för att få i dig tillräckligt med energi.
Den här listan är ett förslag på
vad en vuxen person kan äta under en vecka.
Du behöver anpassa listan så att maten räcker för flera
om du handlar och lagar åt en familj.
Klicka på den här länken för att komma till listan: