Laga mat under ett elavbrott - lättläst

Här får du tips på mat som är enkel
att laga och äta under ett elavbrott.
Du kan förbereda dig inför ett elavbrott
genom att ha ett campingkök
och lättlagad mat hemma.

Om det blir elavbrott så slutar kylskåpet
och spisen att fungera.
Vattnet i dina kranar kommer också att sluta fungera
om elavbrottet blir långvarigt.
Då behöver du äta mat som går snabbt
och lätt att laga.
Du behöver också tänka på att laga mat
som kräver så lite vatten som möjligt.

Förbered olika sätt att laga mat på

Ha gärna ett campingkök eller en grill hemma
och se till att du också har bränsle och tändstickor.
Campingköket kan du använda inomhus,
men grillen måste stå ute när du lagar mat.

Då kan du alltid laga enklare maträtter
om elen försvinner.

Det kan också vara bra att ha ett lager
av engångstallrikar och engångsbestick hemma.
Det är tallrikar och bestick som är gjorda av
till exempel papper
och som du kan använda och slänga,
när du inte har rinnande vatten att diska i.

Mat som är enkel att laga

Köp hem krossade tomater och färdiga soppor.
Eftersom de innehåller mycket vätska
så kan du koka till exempel pasta i dem
i stället för att använda vatten.

Couscous är bra att laga
eftersom det har så kort koktid.

Du kan äta konserverad mat utan att värma den
– kom ihåg att ha en konservöppnare hemma
så att du kan öppna burkar av metall.

Ät upp maten i kylskåpet först

Bra saker att tänka på:

  • Använd maten i kylskåpet först
    eftersom den håller kortast tid.
  • Öppna inte frysen så behåller den kylan längre.
  • Förvara mat som behöver kylskåp
    utomhus om det är kallt ute,
    men tänk på att skydda den från fåglar och andra djur.
  • Om det är väldigt kallt ute kan du behöva lägga maten
    i en kylväska så att den inte fryser.
  • Ät gärna mat från frysen
    så länge den är kall,
    men den kan bli dålig när den har tinat upp helt.

Förvara mat på rätt sätt så håller den längre

Du kan förbereda dig för ett elavbrott
genom att förvara din mat på rätt sätt
även innan det händer.
Mat som klarar sig bra i rumstemperatur
är till exempel pasta, ris, gryn, hårt bröd
– så kallade torrvaror.
Samma sak gäller för konserverad mat.
Köp gärna små förpackningar av konserverad mat,
så slipper du spara det som blir över efter en måltid.
En öppnad förpackning håller inte lika länge.

Frukt, rotfrukter, grönsaker och ägg
kan förvaras i rumstemperatur.
Men de håller längre om du förvarar dem i kylskåpet.

Senast granskad 2024-02-23