Livsmedelsverket arbetar aktivt för en god livsmedelsförsörjning för befolkningen i hela landet

2024-09-02

Den senaste tiden har det pågått en debatt om Sveriges beredskap för att försörja befolkningen i olika delar av landet med mat och dricksvatten i kris och krig. I samband med det vill Livsmedelsverket betona att vi – tillsammans med andra beredskapsmyndigheter, kommuner, näringsliv och civilsamhälle – arbetar aktivt för en god livsmedelsförsörjning för befolkningen i alla delar av vårt avlånga land.

I arbetet för att stärka Sveriges förmåga att försörja hela befolkningen med mat och dricksvatten vid kris och krig utgår Livsmedelsverket och andra aktörer från flera olika tänkbara scenarier.

Målet är att livsmedelsförsörjningen ska fungera så normalt som möjligt så länge som möjligt. Därför har vi ett nära samarbete med andra beredskapssektorer som arbetar med funktioner som är nödvändiga för livsmedelsförsörjningen, till exempel transporter, energiförsörjning och IT.

Samtidigt behöver myndigheter, livsmedelsföretag och kommuner förbereda sig för att kunna förse befolkningen med mat och dricksvatten även vid mycket allvarliga störningar.

Viktigt att ta hänsyn till lokala och regionala förutsättningar

Det finns olika utmaningar med att klara livsmedelsförsörjningen i olika delar av landet. Utmaningarna skiljer sig åt för landsbygd respektive storstad och för norra respektive södra Sverige. Därför är det viktigt att beredskapsarbetet tar hänsyn till lokala och regionala förutsättningar.

Stöd till regionalt beredskapsarbete

För att stötta den regionala beredskapen påbörjar Livsmedelsverket tillsammans med länsstyrelserna ett arbete med regionala workshopar för kommuner och näringsliv. Syftet är att identifiera lokala och regionala utmaningar och att ta fram förslag på åtgärder för att hantera olika typer av störningar livsmedelskedjan.

Livsmedelsverket har också lyft att det behövs investeringsprogram för att livsmedelsföretag och kommuner i hela landet ska kunna göra investeringar för att stärka sin beredskap. Just nu arbetar vi med ett uppdrag från regeringen där vi utreder förutsättningarna för ett sådant program.