Nu kartlägger Livsmedelsverket de offentliga måltiderna och matsvinnet i landets kommuner

2024-10-03

Hur ser det ut i de kommunala måltidsverksamheterna? Vilket måltidsstöd erbjuds äldre med hemtjänst? Hur mycket mat äts upp eller slängs? Hur många skolor serverar frukost? För tredje gången gör Livsmedelsverket en nationell uppföljning för att se hur offentlig måltidsverksamhet utvecklas.

Livsmedelsverkets kartläggning omfattar kommunalt drivna måltidsverksamheter i förskola, skola och äldreomsorg. Kartläggningen är ett viktigt underlag för att Livsmedelsverket ska kunna ge rätt stöd till kommunerna och lyfta viktiga frågor. För kommunerna är kartläggningarna en möjlighet att jämföra sig med andra och en utgångspunkt för lokalt utvecklingsarbete.

– Genom att jämföra sig med andra kan kommunerna se vad de är bra på och vad som kan utvecklas. Därför hoppas vi att minst lika många är med som i vår senaste kartläggning, då drygt 80 procent av Sveriges 290 kommuner deltog, säger Emelie Elin som leder Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg vid Livsmedelsverket.

Utvecklingen av kommunernas beredskapsarbete följs upp

Årets kartläggning är till stora delar en uppföljning av kartläggningar från 2018 och 2021. Olika aspekter av måltidsverksamheten följs upp, bland annat hur man arbetar med miljön i skolrestaurangen, vilket stöd äldre med hemtjänst kan få kring måltiderna, och även kommunernas organisation och beredskap för måltider vid en krissituation.

– Måltider till barn och äldre måste fram även vid kris. Kommunerna har arbetat intensivt för att bygga upp beredskapen de senaste åren och det blir spännande att se hur de ligger till nu, säger Emelie Elin.

Viktigt mäta både det som slängs och det som äts upp

Matsvinnet följs upp för fjärde gången, de tidigare uppföljningarna gjordes 2019, 2021 och 2022. Det är inte bara viktigt att följa upp hur mycket mat som slängs, minst lika viktigt är att mäta och följa upp konsumtionen.

– Vid förra kartläggningen var det få kommuner som mätte konsumtionen, alltså hur mycket mat som faktiskt äts upp. Nu när ytterligare två år har gått hoppas vi att fler följer detta viktiga nyckeltal, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Insamlingen av data pågår under oktober 2024. Resultaten om matsvinn planeras att publiceras i slutet av året och resterande resultat under första halvåret 2025.

Resultat från tidigare kartläggningar

Mer information för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst, 018-17 53 40