Nej till förnyat godkännande av rökaromer

2024-08-15

Nej till fortsatt användning av de rökaromer som hittills varit godkända för mat inom EU. Det är EU-kommissionens beslut efter att Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, bedömt att dessa rökaromer inte längre kan anses vara säkra att använda i mat.

Godkännanden för rökaromer är tidsbegränsade till tio år. Flera tillverkare av rökaromer hade därför ansökt om förnyat godkännande. Med utvecklad metodik och möjligheter att riskvärdera blev Efsas nya bedömning (2023) att de idag godkända rökaromerna inte längre kan anses vara säkra att använda. Därför förnyas inte godkännanden för rökaromer.

EU-kommissionen har nu publicerat en så kallad genomförandeförordning (2024/2067) om avlistning av rökaromerna. För att livsmedelsföretag ska ges tid att anpassa sig till de nya förutsättningarna finns det övergångsperioder till den 1 juli 2026 respektive 1 juli 2029.

Övergångsperioder

Den längre övergångsperioden, 1 juli 2029, gäller för

  • ost och ostprodukter
  • kött och köttprodukter
  • bearbetad fisk och bearbetade fiskeriprodukter inklusive blöt- och kräftdjur och fiskrom som tillhör de livsmedelskategorier som rökaromerna får användas i.

Den kortare övergångsperioden, 1 juli 2026 gäller för

  • alla övriga produkter där rökaromerna är godkända att användas enligt unionslistan (förordning 1321/2013).

Produkter som uppfyller kraven i förordning 1321/2013 och släppts ut på marknaden under övergångsperioden får säljas fram till att deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag har gått ut (se artikel 2 i genomförandeförordning, länk nedan).

Efsas bedömning

Efsas bedömning är att rökaromerna inte kan anses säkra att använda i mat. Anledningen är att de flesta av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är gentoxiska – det vill säga kan öka risken för cancer. För sådana ämnen går det inte att bestämma en säker nivå.

Länkar: