Ändringar i EU-förordning 2019/1793 om import av vegetabiliska livsmedel från och med den 2 juli 2024

2024-06-17

Förordning (EU) 2019/1793 innehåller listor över de vegetabiliska livsmedel från länder utanför EU som ska genomgå gränskontroll vid import till EU. Förordningen uppdateras regelbundet och följande ändringar börjar gälla från och med den 2 juli 2024.

Informationen nedan om nya gränskontrollpliktiga livsmedel och andra ändringar är en sammanfattning.

För att vara säker på om det vegetabiliska livsmedel du ska importera från länder utanför EU kräver gränskontroll eller inte  måste du gå in i den senaste ändringsförordningen och söka i bilaga I och II.

Nya livsmedel som kräver gränskontroll från och med 2 juli 2024

Följande livsmedel läggs till i bilaga I med krav på förhandsanmälan till en gränskontrollstation. Det betyder att detta är nya gränskontrollpliktiga vegetabiliska livsmedel som ska förhandsanmälas till gränskontrollen innan de ankommer till EUs territorium från och med den 2 juli 2024:

  • Aubergine (äggplantor, Sola-Solanum aethiopicum) från Burkina Faso - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 20 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.

Nya livsmedel som kräver officiellt intyg och analysrapport från och med 2 juli 2024

Följande livsmedel flyttas från bilaga I till II. Det betyder att det från och med den 2 juli 2024 är krav på officiellt intyg och analysrapport vid import av dessa livsmedel till EU:

  • Sallatsspikblad (Centella asiatica) från Sri Lanka - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 50 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.
  • Spanskpeppar av släktet Capsicum (annan än sötpaprika) från Vietnam - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 50 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.

Sändningar med någon av dessa två produkter som avsänts före den 2 juli 2024 får föras in i unionen utan officiellt intyg och analysrapport till och med den 2 september 2024. 

Livsmedel som inte längre kräver officiellt intyg och analysrapport

Följande livsmedel flyttas från bilaga II till I. Det betyder att det från och med den 2 juli 2024 inte längre krävs officiellt intyg och analysrapport vid import av dessa livsmedel till EU.

Däremot ska de fortfarande förhandsanmälas i TRACES.NT, tillsammans med styrkande dokument så som packlista eller faktura:

  • Blandningar av livsmedelstillsatser som innehåller fruktkärnmjöl eller guarkärnmjöl, vanilj och kryddnejlikor, nejlikstjälkar och modernejlikor från Indien (etylenoxid, frekvens 20 %).
  • Sparrisböna (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) från Dominikanska republiken (bekämpningsmedelsrester, frekvens 30 %).
  • Blandningar av livsmedelstillsatser som innehåller fruktkärnmjöl  från Malaysia (etylenoxid, frekvens 30 %).
  • Blandningar av livsmedelstillsatser som innehåller fruktkärnmjöl från Turkiet (etylenoxid, frekvens 30 %).
  • Jordnötter från Ghana (aflatoxin, frekvens 50 %).

Livsmedel med ändrad frekvens av provtagning

För några livsmedel ändras provtagningsfrekvenserna i gränskontrollen. Bland annat har följande livsmedel ökade provtagningsfrekvenser:

  • Frukt av pepparrotsträd (”drumsticks”, Moringa oleifera) från Indien - bekämpningsmedelsrester, ökad frekvens till 30 %.
  • Muskot, muskotblomma och kardemumma från Indien - etylenoxid, ökad frekvens till 30 %.
  • Sesamfrön från Uganda - salmonella, ökad frekvens till 30 %.
  • Pitahaya (drakfrukt) från Vietnam - bekämpningsmedelsrester, ökad frekvens till 30 %.
  • Betelblad från Indien - salmonella, ökad frekvens till 50 %.
  • Muskot från Indonesien - aflatoxin, ökad frekvens till 50 %.

Andra ändringar 

För följande livsmedel har det lagts till mer specifika KN-nummer. Vilka nummer som gäller kan du se i ändringsförordningen:

  • Tahini och halva från sesamfrön från Syrien.
  • Aubergine från Dominikanska republiken.
  • Sesamfrön från Turkiet, Etiopien, Indien, Nigeria, Sudan och Uganda.

Följande livsmedel tas bort och behöver inte längre genomgå gränskontroll från och med 2 juli 2024:

  • Paranötter och jordnötter från Brasilien.
  • Jordnötter från Gambia och Sudan.
  • Guarkärnmjöl och johannesbröd etc. från Indien.
  • Snabbnudlar från Sydkorea och Vietnam.
  • Spanskpeppar av släktet Capsicum (annan än sötpaprika) från Pakistan.
  • Johannesbröd etc. från Turkiet.

Mer information om import av vegetabiliska livsmedel finns på vår webbplats.