Utvärdering av operativa mål för livsmedelskontrollen 2020-2022 klar

2024-06-14

Livsmedelsverket har utvärderat sina operativa mål för livsmedelskontrollen 2020–2022. Under perioden utfördes över 38 000 kontroller, där störst fokus låg på allergeninformation i storhushåll. Resultaten visar på stora variationer i andel avvikelser för de olika målen.

Operativa mål är en av Livsmedelsverkets metoder att styra kontrollen mot det som är mest prioriterat just nu. De operativa målen beskriver vad kontrollmyndigheterna bör fokusera på under en treårsperiod, och resultaten från den senaste perioden har nu sammanställts.

Totalt fanns 21 mål, varav 20 var för kommunala kontrollmyndigheter och 1 var för länsstyrelsernas kontroll av primärproduktion. Under perioden gjordes över 38 000 kontroller, fler än de cirka 31 000 kontroller som gjordes under den föregående perioden.

Målet som kontrollerades mest handlade om allergeninformation i storhushåll och restauranger. Detta kontrollerades på 18 000 anläggningar, medan vissa andra mål bara kontrollerades på några tiotal anläggningar.

Målet om allergeninformation i storhushåll visade att en åttondel av storhushållen gav felaktig allergeninformation, vilket ledde till ett särskilt kontrollprojekt och att branschorganisationen Visita lyft vikten av allergiinformation med sina medlemsföretag. Livsmedelsverket arbetar vidare med frågan, exempelvis i ett regeringsuppdrag.

Stora variationer i avvikelser

Länsstyrelserna var aktuella för ett mål och kontrollerade mer än de 250 anläggningar som var planerade. De inventerade också anläggningar som torkar och lagrar spannmål.