Uppdaterade branschriktlinjer för odling av matfisk

2024-06-04

Är du fiskodlare och odlar matfisk eller sättfisk? Nu finns uppdaterade branschriktlinjer från branschorganisationen Matfiskodlarna Sverige AB för uppfödning av fisk, ”Svensk fisk – uppfödd med omtanke”, tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Riktlinjerna syftar till att ge stöd för fiskodlingsföretagare att bedriva hållbar fiskodling med hög hygienisk standard.

Riktlinjerna har sedan tidigare varit godkända av Jordbruksverket som nationella riktlinjer för foderhygien. Genom uppdateringen uppfyller de nu även kraven som nationell riktlinje enligt livsmedelslagstiftningen. De täcker in kedjan från fiskavel och romproduktion till uppfödning av fisk och förflyttning, och riktar sig i första hand till primärproduktionen.

Riktlinjerna innehåller även rutiner för smittskydd, djurskydd och djurhälsa, men dessa områden omfattas inte av godkännandet. Matfiskodlarna Sverige AB framhåller att branschriktlinjerna kan fungera som ett stöd för fiskodlingsföretagare att bedriva hållbar fiskodling med hög hygienisk standard. De ska främja god fiskhälsa och fiskvälfärd samt underlätta uppfyllandet av lagstiftningen.

Om branschriktlinjer

Branschriktlinjer är branschens egen beskrivning av hur lagstiftningen på ett visst område bör tillämpas. Branschriktlinjer tas fram i samråd med Livsmedelsverket som ser till att de uppfyller kraven i lagstiftningen och andra formella krav. När Livsmedelsverket godkänt branschriktlinjerna publiceras de på Livsmedelsverkets webbplats. Om riktlinjerna omfattar hygienbestämmelser publiceras de även i EU-kommissionen databas. Riktlinjerna ska utarbetas, spridas och hållas aktuella av branschen.

Riktlinjerna ger råd till företag och andra om hur de kan leva upp till lagkraven, men är också ett stöd för myndigheter och kontrollpersonal. Branschriktlinjer motsvarar kraven i lagstiftningen men kan i vissa fall ställa högre krav. En livsmedelsföretagare bedöms därför uppfylla lagstiftningens mål om den följer relevant branschriktlinje. Även rådgivande organisationer, intresseorganisationer och certifieringsorgan kan ha nytta av riktlinjerna.