Nyckelhålskriterier ska uppdateras - ny enkät till livsmedelsbranschen

2024-06-12

I fjol kom nya nordiska näringsrekommendationer. Nu ska även Nyckelhålets kriterier uppdateras för att bättre spegla den senaste forskningen. Fram till 2 september kan livsmedelsföretag komma med inspel via en ny enkät.

Nyckelhålet är ett svenskt initiativ och har funnits i över 30 år. Sedan flera år finns märkningen även i Danmark, Norge och på Island. Idag står myndigheterna i alla fyra länderna tillsammans bakom Nyckelhålet. Nu har samtliga enats om en tidplan för revideringen av märkningens kriterier.

– Samtliga nordiska länder som använder Nyckelhålet har nu enats om tidplan och det är spännande att vi nu kan påbörja det här arbetet. Nu ser vi fram mot kloka inspel från livsmedelsbranschen som kommer hjälpa oss att prioritera vilka delar vi måste arbeta med de närmaste åren, säger Irene Blom, projektledare för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

  • Arbetet med att uppdatera Nyckelhålets kriterier inleds nu och de uppdaterade reglerna kan som tidigast träda i kraft 2026.
  • Syftet är att säkerställa att Nyckelhålsmärkningen överensstämmer med de uppdaterade Nordiska Näringsrekommendationerna.
  • Revideringen innefattar inte hela Nyckelhålslagstiftningen, utan kommer att fokusera på vissa utvalda områden. Olika aktörer har möjlighet att komma med inspel på vilka områden som bör prioriteras i kommande revideringar.
  • I ett senare skede kommer det ske en öppen konsultation där förslagen till ändringar presenteras.

En oberoende och välkänd märkning

Nyckelhålet har funnits i över 30 år och mer än 95 procent av Sveriges befolkning känner igen märket. Nyckelhålet är en oberoende märkning och gratis att använda för de företag som har produkter som lever upp till Nyckelhålets regler.

Nyckelhålsmärkning kan användas för 32 olika livsmedelsgrupper, fördelade på 11 kategorier. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – bröd jämförs till exempel med bröd och korv med korv.

Det är frivilligt att använda Nyckelhålet, men genom att märka dina produkter bidrar du till att konsumenter lättare hittar de hälsosammare alternativen i butikshyllan.

Reglerna bygger på forskning

Kriterierna för vad som krävs för att en produkt ska få märkas med Nyckelhålet bygger på de nordiska näringsrekommendationerna, som i sin tur baseras på den senaste samlade forskningen om vad vi behöver äta för att må bra. Reglerna, som också kallas kriterier, handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.

Nyckelhålet ägs av Livsmedelsverket i Sverige men finns numera också i Danmark, Norge och Island. Länderna samarbetar kring kriterierna för vilka produkter som får märkas. Innan kriterierna antas skickas de ut på remiss så att företag, branschorganisationer med flera kan kommentera förslagen.