Förslag om krav på ursprungsinformation för kött på restaurang

2024-07-09

Livsmedelsverket föreslår att det ska vara möjligt för restauranggäster att få veta var köttet som serveras kommer ifrån. Förslaget innebär att restauranger måste kunna informera gästerna om ursprungsland för kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä.

Livsmedelsverket har på regeringens uppdrag tagit fram föreskrifter som ska göra det obligatoriskt för restauranger och andra storhushåll att informera om vilket land köttet som serveras kommer från. Avsikten är att göra det möjligt för konsumenter att välja kött utifrån kunskap om dess ursprung.

Det här innebär förslaget

Förslaget innebär att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä.

Samtidigt som det ska vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung ska föreskrifterna vara enkla att följa för företagen. Restaurangens information till gästerna baseras därför på de uppgifter företaget redan idag får från leverantören om djurets uppfödningsland eller köttets ursprung från tidigare led.

– Gästen har rätt att få informationen och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger chefsjurist Elin Häggqvist.

Vad händer nu?

Förslaget till föreskrifter har anmälts till EU. Nu startar därför en så kallad frysningsperiod på tre månader. Under den perioden får Livsmedelsverket inte besluta föreskrifterna. Om EU-kommissionen eller någon annan medlemsstat har synpunkter kan förslaget behöva justeras, och frysningsperioden kan förlängas ytterligare tre månader.

– Därför är det osäkert när föreskrifterna kan beslutas och sedan träda i kraft. Ambitionen är dock att föreskrifterna ska beslutas under hösten, säger Elin Häggqvist.

Vägledning kommer

Livsmedelsverket arbetar nu med att ta fram vägledning till de nya föreskrifterna. Vägledningen ska underlätta för företagare att göra rätt. I slutet av september kommer Livsmedelsverket att skicka ut vissa vägledningstexter på remiss till branschen, kontrollmyndigheter och andra berörda parter, där synpunkter välkomnas.

Livsmedelsverkets vägledning publiceras samtidigt som föreskrifterna beslutas. Livsmedelsverket planerar också att hålla webbinarier för kontrollmyndigheter och företagare. Under dessa webbinarier kan man ställa frågor om hur reglerna ska tillämpas.

Du kan läsa mer om regeringsuppdraget på webbsidan om det.

Anmäl dig här om du vill prenumerera på fler av Livsmedelsverkets nyheter: