Dom i målet om alkoholhaltig dryck av frysta druvor

2024-07-12

Förvaltningsrätten meddelade igår att rätten upphäver Livsmedelsverkets beslut att förbjuda Drood Wine Brewery AB att framställa och saluföra vin från frysta druvor importerade från Iran. Av domen framgår att bolagets produkt inte kan utgöra vin enligt EU-förordningen och att bolaget inte heller ska anses ha salufört sin produkt som vin. Förvaltningsrätten anser därför att Livsmedelsverket inte har haft fog för att förbjuda bolaget från att framställa och saluföra vin från frysta druvor importerade från Iran.

Vin är en föreskriven beteckning som har mycket starkt skydd i EU:s gemensamma livsmedelslagstiftning. Beteckningen får endast användas för produkter som uppfyller kraven enligt den lagstiftningen.

Av den anledningen beslutade Livsmedelsverket den 13 november 2023 att förbjuda Drood Wine Brewery AB att framställa och saluföra vin från frysta druvor importerade från Iran. Drood Wine Brewery AB överklagade Livsmedelsverkets beslut.

Igår beslutade Förvaltningsrätten i Uppsala att bifalla överklagandet och upphäva Livsmedelsverkets beslut. Frågan i målet var om bolaget har producerat och salufört sin produkt som vin, och om så bedömdes vara fallet, om det funnits skäl för att utfärda ett förbud. Av domen framgår att bolagets produkt inte kan utgöra vin enligt förordning (EU) nr 1308/2013 och att bolaget inte heller ska anses ha salufört sin produkt som vin. Förvaltningsrätten anser därmed att Livsmedelsverket inte har haft fog för att förbjuda bolaget från att framställa och saluföra vin från frysta druvor importerade från Iran.

Livsmedelsverket kommer inte att överklaga domen. Livsmedelsverket har kontaktat företaget för att inleda en dialog om hur produkten ska hanteras i livsmedelskontrollen.

EU-lagstiftningen kring tillverkning av alkoholhaltiga drycker är komplex. Livsmedelsverket arbetar för att underlätta för företagen att göra rätt. Det är viktigt att företagen enkelt ska kunna göra rätt från början, inte minst för att konsumenterna ska få säker mat och rätt information om vad maten innehåller.