Förslag om nytt beredskapslaboratorium för kemiska dricksvattenanalyser

2024-05-31

Sverige behöver en nationell laboratorieförmåga för kemiska dricksvattenanalyser vid kris och höjd beredskap. Nu har Livsmedelsverket skickat in en utredning till regeringen om det.

I dagsläget finns ingen offentlig aktör eller central myndighet som har ett utpekat ansvar för kemisk analys av dricksvattnet vid kris och höjd beredskap. Ingen har därmed ett ansvar för att etablera och upprätthålla den laborativa förmåga som är nödvändig vid fredstida krissituation eller under höjd beredskap. I samband med uppbyggnaden av det nya totalförsvaret är det därför viktigt att ansvaret blir fastställt, tillsammans med en plan för hur den nationella förmågan ska vara utformad och vad den ska klara av vid en fredstida kris eller under höjd beredskap.

Ett samarbete mellan Livsmedelsverket, SVA och FOI

I utredningen föreslår Livsmedelsverket att ett nationellt beredskapslaboratorium för kemiska dricksvattenanalyser (NBV-C) upprättas genom ett samarbete mellan Livsmedelsverket, SVA och FOI. Organisationen kommer att följa samma upplägg som den organisation som byggs upp för motsvarande mikrobiologiska analyser (NBV-B). Det innebär att NBV-C kommer att bestå av personal från alla tre myndigheter och att analyser kommer att utföras i myndigheternas laboratorier.

Det föreslagna laboratoriet leds av Livsmedelsverket och de tre myndigheterna kommer att bidra med kunskap inom sina respektive expertområden. Tillsammans ska de bygga upp och upprätthålla en gemensam laborativ och toxikologisk kompetens och robust analysförmåga.

Utredningen har tagits fram i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Sveriges geologiska undersökning (SGU), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Kemikalieinspektionen, Svenskt Vatten och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Aktivt arbete i fredstid förbereder för kris och höjd beredskap

En förutsättning för att NBV-C ska fungera under kris och höjd beredskap är att beredskapslaboratoriet även i fredstid arbetar aktivt med kompetensuppbyggnad, omvärldsbevakning och beredskapsanpassad metodutveckling. Laboratorierna får då både nödvändig träning och kan fungera som ett stöd vid fredstida kriser.

I detta regeringsuppdrag har det inte ingått att utreda behovet av ett beredskapslaboratorium för radioaktiva ämnen. Utredningen föreslår därför en sådan utredning för såväl dricksvatten som andra livsmedel.