Fokusområden och mål innan 2026
På denna sida presenteras fokusområden och mål som gäller till och med 2025.
Effektmål inom fyra fokusområden
Med utgångspunkt från målen i EU-lagstiftningen och ett val av fokusområden där det är mest angeläget att uppnå en förbättring, har fyra gemensamma effektmål fastställts. Effektmålen bidrar till att de nationella övergripande målen för livsmedelskedjan uppnås.
De fyra fokusområdena är säkert dricksvatten, mikrobiologiska risker, kemiska risker och information i livsmedelskedjan. Fokusområdena är gemensamma för hela livsmedelskedjan och effektmålen pekar ut områden där en märkbar förändring behövs.
Fokusområde | Effektmål | Varför? |
Säkert dricksvatten | För att få säkert dricksvatten måste de negativa hälsoeffekterna orsakade av kemiska och mikrobiologiska ämnen i dricksvatten minska. | Dricksvatten är ett baslivsmedel. Effektmålen berör både kontroll och beredskap. Bra dricksvatten bidrar till friska djur och sunda växter. |
Mikrobiologiska risker | Minska antalet livsmedelsburna sjukdomar med fokus på campylobacter, listeria, ehec/stec och norovirus. | Livsmedelsburna utbrott orsakade av campylobakter, listeria, ehec/vtec och mat-förgiftningar orsakade av bristande kunskap eller hantering i storhushåll leder till att många konsumenter drabbas och i vissa fall med allvarliga konsekvenser som följd. |
Kemiska risker | Minska hälsoeffekterna till följd av miljöföroreningar (fokus dioxiner och PCBer), tungmetaller och mykotoxiner i livsmedelskedjan. | För att nå målen om säkra livsmedel, friska djur och sunda växter behöver vi höja kompetensen och öka vårt fokus när det gäller de kemiska riskerna och i synnerhet när det gäller kemiska risker i baslivsmedel och för riskgrupper. |
Information i livsmedelskedjan | Information om livsmedel och om livsmedelsproducerande djur och växter är korrekt och kan säkerställas genom hela livsmedelskedjan. | Konsumenter ska kunna göra medvetna val om de livsmedel de äter. Det ska finnas spårbarhet genom hela kedjan, från jord till bord. Rätt information och spårbarhet förhindrar att konsumenter och företag blir vilseledda. Det förebygger och motverkar vilseledande och bedrägliga beteenden samt osund konkurrens. |
Operativa mål hjälper oss att nå de övergripande målen
Målhierarkin skiljer sig åt för de olika områdena i lagstiftningen. De övergripande målen för livsmedelskedjan är nedbrutna i operativa mål. Det finns även operativa mål som utgår från effektmålen. De operativa målen bidrar till att nå de gemensamma målen.
Operativa mål, åtgärder och aktiviteter inom livsmedelsområdet
De operativa målen tar i första hand sikte på den kontroll som rör livsmedel:
- som är baslivsmedel
- som konsumeras av känsliga grupper som barn och äldre
- som är förknippade med kända säkerhets- eller redlighetsproblem.
De operativa målen ger en inriktning och prioritering av riskbaserade kontrollinsatser inom ramen för den årliga kontrolltiden. För att säkerställa att alla livsmedelskontrollmyndigheter bidrar till målen finns en uttalad skyldighet för myndigheterna att ta hänsyn till målen i den nationella kontrollplanen och ta in dem planering och uppföljning av sin kontrollverksamhet. Se 3§ i LIVSFS 2005:21.
Operativa mål, åtgärder och aktiviteter inom områdena växtskadegörare, foder, animaliska biprodukter, djurhälsa-smittskydd, djurskydd, veterinärmedicinska preparat, ekologisk produktion samt gränskontroll.
De operativa målen för områdena är framtagna av Jordbruksverket tillsammans med de operativa kontrollmyndigheterna för att bidra till att nå de övergripande målen. Målen är utformade för att nå störst effekt genom att arbeta dels med brister och utvecklingsmöjligheter i kontroll- och tillsynsverksamheten och dels skapa en förändring ute i samhället genom ett proaktivt arbetssätt.
Nationell planering av foder- och livsmedelskontrollen i primärproduktionen
För att kontrollen av primärproducenter av foder och livsmedel ska vara riskbaserad enligt förordning (EU) 2017/625 tar länsstyrelserna tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket fram en gemensam fyraårigplan för kontrollen av foderföretag och livsmedelsföretag i primärprduktionen. Planen uppdateras årligen och anger vilka branscher som ska kontrolleras, hur många aktörer som ska kontrolleras, i vilka län kontrollerna ska utföras och särskilda fokusområden för kontrollen, inklusive operativa mål.
Nuvarande och tidigare mål
Under Hitta operativa mål och aktiviteter presenteras samtliga nuvarande operativa mål, samordnade kontrollprojekt och aktiviteter för kontrollen fram till och med 2025. Tidigare operativa mål, kontrollprojekt och aktiviteter finns dokumenterade på sidan Tidigare operativa mål.