Fokusområden och mål från 2026

På denna sida presenteras arbetsprocessen och strukturen för fokusområden och mål som gäller från 2026.

Från 2026 används en ny målstruktur. Den innebär att inom varje kontrollområde tar de väglednade myndigheterna fram ett eller flera fokusområden som är nationellt prioriterade. För respektive fokusområde tas sedan mål fram. Dessa benämns mål för kontrollen och kan mätas med indikatorer. För att uppnå målen tas olika aktiviteter fram. Aktiviteterna kan antingen utföras av kontrollmyndigheterna, eller av de vägledande myndigheterna. I det senare fallet kan det innebära att exempelvis ta fram vägledningar, nationella kontrollprojekt, utbildningar eller att anordna digitala möten.

Mer information om den nya målstrukturen finns här: 

Gemensam arbetsprocess

De centrala myndigheterna Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen har en gemensam arbetsprocess för framtagandet av mål för kontrollen. Denna process börjar användas för målen som gäller 2026-2029. De centrala myndigheterna skapar inför varje målperiod en gemensam arbetsgrupp med representanter från varje central myndighet. Gruppen ska driva och samordna arbetet framåt samt se var det finns möjlighet att skapa samsyn, finna synergier och samarbeta. Arbetsgruppen tar också hjälp av representanter från kontrollmyndigheterna. Syftet med det är bland annat att kontrollmyndigheterna ska ges möjlighet till delaktighet i arbetet kring målen så att dessa blir relevanta och genomförbara.  

Arbetsprocessen består av tre faser: 

Fas 1. Uppstart, organisering och insamling av information 

Fasen påbörjas cirka 1,5 år innan en ny målperiod börjar och det ges möjlighet att påverka och lämna förslag till nya mål. Den gemensamma arbetsgruppen organiserar sig och kontaktar kontrollmyndigheter, samt inhämtar information brett från livsmedelskedjans olika led och intressenter. 

Fas 2. Utforma mål för kontrollen, aktiviteter och stödmaterial 

De centrala myndigheterna bearbetar informationen var för sig och tar fram preliminära förslag till mål. Förslagen diskuteras i den gemensamma arbetsgruppen och med representanter från kontrollmyndigheterna, och varje myndighet gör eventuella justeringar innan de slutliga målen beslutas. Senast i juni informeras kontrollmyndigheterna och andra intressenter om kommande mål. Under denna fas planeras aktiviteter och stödmaterial arbetas fram även det i samarbete med representanter från kontrollmyndigheterna.  

Fas 3. Aktiviteter enligt målen för kontrollen och uppföljning efter målperiod 

Den nya målperioden startar och aktiviteter enligt målen utförs. Varje år görs en uppföljning av hur arbetet fungerar och om justeringar av aktiviteter och stödmaterial kan behövas. Arbetsgruppen håller kontakten för att se hur arbetet löper på och vid behov kan även representanter från kontrollmyndigheterna kontaktas. När målperioden är slut följer myndigheterna upp resultaten av kontrollen och rapporterar detta under våren. 

Arbetsprocessen finns beskriven i detalj här:

För information om mål som gäller innan 2026, se Fokusområden och mål innan 2026.  

Under Hitta operativa mål och aktiviteter presenteras samtliga nuvarande operativa mål, samordnade kontrollprojekt och aktiviteter för kontrollen fram till och med 2025. Tidigare operativa mål, kontrollprojekt och aktiviteter finns dokumenterade på sidan Tidigare operativa mål.  

Senast granskad 2024-12-03