Ändrat kostrådsuppdrag påverkar tidplanen för nya riktlinjer för måltider i skolan

Elever som tar mat från en buffé i skolan

2025-01-27

Arbetet med att uppdatera de nationella riktlinjerna för måltiderna i skolan är i slutskedet och vi hade planerat att gå ut med förslag till nya riktlinjer på remiss i februari. Efter regeringens beslut före jul om att ändra det tidigare uppdraget till Livsmedelsverket angående uppdatering av kostråden, förskjuts arbetet och publiceringen av kostråden. Det medför att även tidplanen för uppdateringen av riktlinjerna för skolmåltider förskjuts.

Enligt det ändrade kostrådsuppdraget ska det göras en fördjupad analys av konsekvenserna av det föreslagna kostrådet om rött kött. Det uppdraget ska redovisas senast 30 april. Vi behöver invänta detta innan vi kan färdigställa förslag till nya riktlinjer för skolmåltider.

Mycket dialog och nya kunskapsunderlag inför uppdateringen av riktlinjerna

Arbetet med att uppdatera riktlinjerna för skolmåltider har pågått sedan de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023, publicerades. Redan 2023 gjorde vi en intervjuundersökning bland måltidschefer och rektorer för att ta reda på hur riktlinjerna används och vilka behov som finns för att kunna förbättra och utveckla vårt stöd. Under arbetets gång har vi haft en fortsatt dialog med representanter för både måltids- och skolverksamheter.

I arbetet med riktlinjerna har vi även kompletterat med ny forskning om skollunchens betydelse för elevernas näringsintag och prestation, samt om pedagogiska och sociala aspekter av måltiderna. Dessa underlag är redan publicerade:

Den fortsatta tidplanen för riktlinjearbetet följer tidplanen för kostråden. Efter att kostråden publicerats planerar vi för att riktlinjerna ska gå ut på remiss. I samband med remissen planerar vi att arrangera ett webbinarium för att ge en inblick i arbetet och processen. Då kommer det även att finnas möjlighet att ställa frågor.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider