Snart kommer krav på att kunna informera restauranggäster om köttets ursprung

Glad man i kockmössa i ett restaurangkök. I förgrunden en tallrik mat.

2024-11-29

Snart blir det krav på att storkök och andra restauranger ska kunna informera om varifrån det kött som serveras kommer. Man ska kunna ange ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för livsmedelsföretagare vid restauranger och i andra storhushållsverksamheter, det vill säga även offentliga kök, att kunna informera gästerna om ursprungsland för köttet som serveras.

Det här innebär de nya reglerna

De nya reglerna innebär att matgästerna, på begäran, kan få information om ursprungslandet för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som en ingrediens i den mat som lagas i verksamheten.

Informationen till matgästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan idag får från sina leverantörer enligt krav från EU. Det innebär att uppgift om ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser, eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer. Uppgiften behöver bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver alltså inte lämnas i exempelvis beställningssystem eller när mat skickas från en enhet till en annan, utan bara i det kök där maten tillagats. 

 – Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist.

Ett regeringsuppdrag

I april 2024 gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för kött av nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll. Nu har Livsmedelsverket beslutat sådana föreskrifter.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider