Nu kartlägger vi de offentliga måltiderna!

Kock i storkök som håller ett bleck med nybakat bröd

2024-10-02

Idag startar Livsmedelsverkets nationella kartläggning av offentlig måltidsverksamhet och matsvinn från offentliga måltider. Det är tredje gången kommunernas arbete med måltider i förskolan, skolan och äldreomsorgen undersöks. Den senaste undersökningen gjordes 2021. För fjärde gången samlar vi även in uppgifter om kommunernas matsvinn.

Sedan 2018 kartlägger Livsmedelsverket den kommunala måltidsverksamheten i Sverige, som omfattar cirka 80 procent av landets alla förskolebarn, grundskoleelever och boende på äldreboenden. Tack vare de uppgifter ni lämnar kan vi sammanställa öppen och tillförlitlig information om hur landets offentliga måltider utvecklas – vi ser fram emot att se hur Sveriges offentliga måltider har utvecklats sedan sist!

Varför är kartläggningen viktig?

Det som mäts det syns. Den här kartläggningen är viktig för att både ni själva, vi på Livsmedelsverket och andra ska kunna följa utvecklingen av de offentliga måltiderna, jämföra måltidsverksamheten med andra kommuner och med riksgenomsnittet.  Kartläggningen är dessutom viktig för politiker och beslutsfattare.

Det är frivilligt att medverka i undersökningen, men ju fler kommuner som rapporterar desto bättre bild får vi av de offentliga måltiderna och matsvinnet. Delar av resultaten kommer också att presenteras i Kolada, som är en öppen och kostnadsfri databas med syftet att stödja analys, jämförelser och uppföljning i kommuner och regioner.

Uppföljning av tidigare kartläggningar

2024 års kartläggningen är en uppföljning av den som gjordes 2021 och ni kommer att känna igen de flesta av frågorna från förra gången. Frågorna om matsvinn är identiska med de som ställdes 2022.

Kartläggningen består av fem olika enkäter som var och en berör olika delar eller aspekter av måltidsverksamheten, med frågor inom följande områden:

  • Övergripande frågor
  • Förskola
  • Grundskola och gymnasium
  • Äldreomsorg
  • Matsvinn i förskola, skola och äldreomsorg

Tidplan – sista svarsdag 31 oktober 2024

Enkäterna skickas ut till måltidsansvariga i alla Sveriges kommuner i början av oktober 2024. Vi önskar ett svar per kommun på de fem enkäterna. Det betyder att kommuner med flera kommundelar/stadsdelar behöver sammanställa svaren internt innan de rapporteras in.

Sista svarsdag är den 31 oktober 2024.

Resultaten

Vi planerar att redovisa resultaten under första halvåret 2025. Alla resultat, utom när det gäller beredskap, redovisas per kommun. Resultaten för beredskap redovisas på nationell nivå.

Frågor?

Om du har frågor om kartläggningen kan du kontakta oss via maltiden@slv.se eller Emelie Elin, emelie.elin@slv.se.
Frågor som rör matsvinn besvaras av karin.fritz@slv.se

Digital frågestund fredag 11 oktober

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider