Publikationer
Visa varukorg-
Steg för steg i beredskapsarbetet
Den här steg-för-steg-guiden har vi tagit fram för att vägleda måltidsverksamheter mot en starkare beredskap. Guiden baseras på Beredskapshandbok för offentliga måltider, en skrift som på de...Publikationstyp : Handbok/VerktygÄmne : Krisberedskap, Offentliga måltiderUtgivningsår : 2023 -
2012 nr 11 - Nordiskt Kontrollprojekt 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Märkning, AllergiUtgivningsår : 2012 -
L 2021 nr 15 - Kontroll av dioxiner och PCB i livsmedel 2014-2020
Livsmedelsverket genomför årligen ett provtagningsprogram för övervakning av att gränsvärdena för dioxiner och PCB i livsmedel inte överskrids. I programmet övervakas även halterna av dessa...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 18 - Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2019
Livsmedelsverket kontrollerar årligen om vegetabiliska och animaliska livsmedel innehåller rester av bekämpningsmedel – för att maten ska vara säker. Vi analyserar stickprov av främst veget...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 22 - Matsvinn i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden
Detta är Livsmedelsverkets andra nationella kartläggning av matsvinn från luncherna vid kommunala måltidsverksamheter. Resultaten kommer att bidra till rapporteringen för det nationella etap...Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinn, Offentliga måltiderUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 23 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2020
Denna rapport sammanställer och analyserar rapporter om matförgiftningar i Sverige under 2020. I rapporten beskrivs hur många blir sjuka av maten, vilka de vanligaste smittämnena och livsme...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
S 2021 nr 02 - Antibiotikaresistens hos campylobacter
Rapporten redovisar resultatet av ett kunskapsuppbyggande projekt om antibiotikaresistens hos campylobacter som hittats på kycklingkött i butik och hos patienter i Sverige. Projektet har ge...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
S 2021 nr 03 - Kontrollen i livsmedelskedjan
Sveriges rapport till EU-kommissionen om kontrollen i livsmedelskedjan har från och med i år ett nytt format. Det beror på att förordning (EU) nr 2019/723 med en standardiserad förlaga för r...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
S 2020 nr 01 - Contaminants in blood and urine from adolescents in Sweden
I denna rapport sammanfattar vi biomonitoreringen av kemiska föroreningar i blod och urin från deltagarna i matvaneundersökningen Riksmaten ungdom 2016-17. Data från matvaneundersökningar so...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 04 - Så arbetar Livsmedelsverket med vetenskapliga underlag inom nutritionsområdet
Syftet med denna rapport är att beskriva hur Livsmedelsverket arbetar med att använda vetenskapliga resultat inom nutritionsområdet och att beskriva allmänna principer för tolkning av vetens...Publikationstyp : RapportÄmne : Om Livsmedelsverket, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 07 - Effekter av utvecklingsarbetet i livsmedelskontrollen - delrapport 2
År 2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag att planera och genomföra en utvärdering av effekterna av myndighetens arbete med att utveckla livsmedelskontrollen för att göra den mer likvärdig öve...Publikationstyp : RapportÄmne : Regeringsuppdrag, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2020 -
2020 - Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2019
Kontrollen i livsmedelskedjan fungerar generellt väl. Det bidrar till att Sverige har säkra livsmedel, friska djur och sunda växter. Men uppföljningen av hur företag och jordbruk åtgärdar br...Publikationstyp : RapportÄmne : Om Livsmedelsverket, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 19 - Risker med att äta kött från CWD-infekterade hjortdjur, Riskvärdering
I den här rapporten presenteras en generell bakgrund till prioner och prionsjukdomar samt mer specifik om Avmagringssjuka (Chronic Wasting Disease, CWD). CWD är en ny och ovanlig djursjukdom...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 24 - Kontrollprogrammet för tvåskaliga blötdjur, årsrapport 2014-2019
Livsmedelsverket ger ut den här rapporten som en sammanfattning av de senaste sex årens övervakningsprogram för marina biotoxiner och bakterier i tvåskaliga blötdjur, i praktiken musslor och...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2020 -
L 2020 nr 26 - Råd och information om intag av gluten
I denna rapport beskrivs Livsmedelsverkets uppdaterade råd och information om intag av gluten för barn upp till 3 år i relation till utveckling av celiaki. Rapporten består av två delar: I d...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2020 -
Nyckelhålet, norska
Information om nyckelhålet på norska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Nyckelhålet, spanska
Information om nyckelhålet på spanska.Publikationstyp : Broschyr/FolderÄmne : Matvanor, Andra språkUtgivningsår : 2010 -
Faktablad kokning av dricksvatten, farsi
Publikationstyp : FaktabladÄmne : Dricksvatten, Andra språkUtgivningsår : 2016 -
Faktablad kokning av dricksvatten, tigrinska
Publikationstyp : FaktabladÄmne : Dricksvatten, Andra språkUtgivningsår : 2016 -
2005 nr 05 - Lunchmat i Uppsala 2001 - Undersökning av matens energi- och fettinnehåll
Publikationstyp : RapportÄmne : Skola, Offentliga måltiderUtgivningsår : 2005 -
2010 nr 05 - Riksprojekt 2009 - Salmonella, Campylobacter och E.coli i färska kryddor och bladgrönsaker från Sydostasien
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2010 -
2010 nr 06 - Vad gör de som drabbas av magsjuka och matförgiftningar? - Resultat från en nationell intervjuundersökning
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2010 -
2018 nr 01 - Uppdaterade underlag om råd om salt till spädbarn
I Livsmedelsverkets råd om mat för spädbarn och småbarn, som reviderades 2011, ingår råd om salt. Under 2017 har en översyn av rådet om salt till spädbarn gjorts, vilket redovisas i denna ra...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 03 - Djurslagsverifiering av köttvaror från vilt
Livsmedelsverket genomförde under hösten 2017 ett projekt i syfte att verifiera att angiven märkning på produkter med viltkött var rätt med avseende på djurslag (art). Produkterna omfattade...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 06 - Restsubstanser kontrollen 2016
Under 2016 undersökte Livsmedelsverket inom kontrollprogrammet för restsubstanser 5 121 prover från levande djur och animaliska livsmedel. Syftet med programmet är att övervaka att animalis...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2018 -
2018 - Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017
Detta är Rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017. Rapporten omfattar de kontrollområden som ingår i Sveriges fleråriga kontrollplan för livsmedelskedjan, (benämns ofta endast ...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2018 -
2018 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2016
Obs! Ny uppdaterad version 2019Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2018 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Drinking water 2018 September
Publikationstyp : RapportÄmne : Mikrobiologi, DricksvattenUtgivningsår : 2018 -
2018 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Rapport, Livsmedel 2018 januari
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2018 -
2018 - Proficiency Testing Microbiology - Report, Food 2018 April
Publikationstyp : RapportÄmne : MikrobiologiUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 18 - Sveriges livsmedelskontroll 2017
I rapporten presenterar vi hur livsmedelskontrollen har fungerat under år 2017 i primärproduktionen, leden efter primärproduktionen och vid dricksvattenanläggningar. Resultaten visar att kon...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2018 -
2018 - Cylindrospermopsin i dricksvattentäkt
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
2018 - Mikrocystin och nodularin
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 25 - Kartläggning av måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter 2018
Denna kartläggning belyser de offentliga måltiderna i kommunalt drivna förskolor, skolor och äldreomsorg. Uppgifterna har samlats in i en nationell enkätundersökning riktad till alla Sverig...Publikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltiderUtgivningsår : 2018 -
Riskhanteringsåtgärder för att hålla nere intaget av energidrycker/koffein bland barn och unga
Regeringsuppdrag Livsmedelsverket har i regleringsbrevet för 2018 fått i uppdrag att utreda behovet av och lämna förslag på åtgärder för att begränsa tillgången av energidrycker för barn och...Publikationstyp : RapportÄmne : Matvanor, UndersökningarUtgivningsår : 2018 -
2017 nr 35 - 2-MCPD, 3-MCPD och glycidylfettsyraester i livsmedel på den svenska marknaden
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 34 - Kontroll av förklaring om överensstämmelse (DoC) för plastmaterial hos livsmedelsföretagare
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 31 - Listeria monocytogenes i kallrökt eller gravad fisk och skivade charkprodukter
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 37 - Mat och måltider i äldreomsorgen
Vetenskapliga underlag om måltidsmiljö och verksamhetsstruktur, fysiologiska och sensoriska aspekter av åldrandet samt särskilda näringsbehov hos sköra äldrePublikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltiderUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 08 del 1 - Inläggning, gravning, syrning och konservering, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 20 del 2 - Mikrobiologiska och kemiska risker med musslor och ostron, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 26 - Swedish Market Basket Survey 2015
Publikationstyp : RapportÄmne : Matvanor, NäringsämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 32 - Utvärdering av Livsmedelsverkets samordnade kontrollprojekt 2016
Publikationstyp : RapportÄmne : Om Livsmedelsverket, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 08 del 2 - Inläggning, gravning, syrning och konservering, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 03 del 2 - Inaktivering av bakterier, parasiter och virus, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 21 del 1 - Näringsförändringar vid tillagning och förvaring, Riskhanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 11 del 2 - Akrylamid och andra värmeinducerade ämnen, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2016 nr 17 - Samordnade kontrollprojekt 2015 Dricksvatten – faroanalys
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 04 - Kontrollprojekt Djurslagsverifiering av köttvaror
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2016 - Rapport för regeringsuppdrag angående den offentliga kontrollen av livsmedel och foder i primärproduktionen
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2016 -
2016 nr 05 - Evaluation of the Nordic Nutrition Recommendations 2012
Results from an external evaluation of the Nordic Nutrition Recommendations 2012 project and suggested improvements on the structure and process for a future revisionPublikationstyp : RapportÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2016 -
2015 nr 22 - Associations between food intake and biomarkers of contaminants in adults
Publikationstyp : RapportÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2015 -
2015 nr 16 - Part 2 - Risk assessment - Inorganic Arsenic in Rice and Rice Products on the Swedish Market 2015
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2015 -
2015 - Livsmedelsverket Företagsundersökning Kontrollen 2014
Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2015 -
2015 nr 20 - Drycker - analys av näringsämnen
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2015 -
2015 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Livsmedel April 2015
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2015 -
2014 - ESBL-bildande E.coli i vår omgivning – livsmedel som spridningsväg till människa
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 25 - Metaller i livsmedel - fyra decenniers analyser - Fisk och skaldjur
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2014 - Vi slänger frukt och grönsaker i onödan – varför?
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 22 - Kartläggning av shigatoxinproducerande E.coli (STEC) på nötkött och bladgrönsaker
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2014