Vilseledande märkning av ris – stor europeisk kontrollinsats

2024-10-23

Under våren 2024 har Livsmedelsverket, flera kommuner, Polisen, Arbetsmiljöverket och Tullverket tillsammans med europeiska myndigheter kontrollerat grossister som hanterar och säljer ris. Över 600 ton ris kontrollerades och nästan allt ris var märkt som finare kvalitet än det var.

Merparten av riset har importerats ifrån länder utanför EU och sedan sålts på den svenska marknaden. Vissa partier har sålts av de större svenska detaljhandelskedjorna. Inriktningen och val av livsmedel utgår ifrån risker och konsekvenser av att information är vilseledande och är inte ett slumpmässigt stickprov.

- Tack vare god myndighetssamverkan mellan Livsmedelsverket, kommunerna, Polisen, Tullen och Arbetsmiljöverket har vi stoppat felmärkta och bristfälliga produkter. På så sätt har insatsen också bidragit till sundare konkurrens till fördel för alla företag som följer reglerna, säger Sofia Ardell chef för enheten Märkning och exportfrämjande på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har samordnat kontrollerna som genomfördes tillsammans med Polisen, kommunal livsmedelskontroll, Tullverket och Arbetsmiljöverket.

- Denna typ av myndighetsgemensamma kontroller är viktiga för att komma åt regelöverträdelser, arbetslivskriminalitet och annan anknuten brottslighet. Många gånger ser vi att den organiserade brottsligheten ligger bakom och att de tjänar stora pengar, säger Erica Rampling som är samordnare mot arbetslivskriminalitet inom polisen.

Vilseledande märkning

Vilseledande märkning var den vanligaste överträdelsen. I märkningen på förpackningen stod att riset var Basmatiris av premiumkvaliteten ”1121”, men i förpackningarna fanns ris av sämre kvalitet eller helt andra rissorter. Genom att hävda att riset är av en bättre kvalitet är det möjligt att öka vinsten och ge sig själv konkurrensfördelar på ett otillåtet sätt.

Andra brister som upptäcktes var skadedjursangrepp, ris med utgånget datum, manipulerad datummärkning och bristande spårbarhet. Bristande spårbarhet innebär att företaget inte kan visa varifrån de köpt riset. Att företag ska kunna visa var de köpt sina livsmedel är ett grundkrav i lagstiftningen.

Mest brister hittades i ris som kom från Indien och Pakistan. Totalt importerar företag i Sverige över 37 tusen ton ris per år till ett uppskattat värde av en halv miljard kronor, av den mängden så är runt 11 tusen ton basmatiris.

Resultat av kontrollerna i siffror

  • 20 företag i sex kommuner kontrollerades
  • 600 ton ris visade sig vara märkt på ett vilseledande sätt
  • Fem företag fick säljförbud
  • 14 företag har fått krav om att rätta till märkningen
  • 4,2 ton ris förstördes eftersom det inte kunde garanteras vara säkert att äta

Fakta om livsmedelsbedrägerier

Livsmedelsbedrägerier är när någon bryter mot livsmedelslagen i syfte att tjäna pengar, så att konsumenter, men även företag vilseleds. I Sverige uppskattades 2020 cirka 3 procent av maten som säljs vara påverkad av livsmedelsbedrägerier. Värdet var då 9 miljarder kronor.

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Vid frågor som rör polisens ansvarsområde:
Polisens nationella mediecenter 010-56 340 05