Konsumenter behöver mer kunskap vid fiskdisken

2024-10-01

Livsmedelsverket har särskilda råd om miljöförgiftad fisk riktade till barn, unga, gravida, ammande och den som kan tänkas bli gravid i framtiden. En majoritet av de som tillhör en av dessa riskgrupper uppger att de känner till råden, visar en ny undersökning. Däremot har de svårt att hålla reda på för vem råden gäller och vilken fisk som avses, vilket skulle kunna förklara varför många ändå säger sig äta eller servera fisk de bör undvika.

Fisk är nyttig mat. Men feta fiskar från vissa vatten innehåller miljögifter som kan vara skadliga för barn och foster. Dessa fiskar kan innehålla höga halter av dioxin och PCB – gifter som våra kroppar har svårt att bryta ner, och som därför kan lagras i kroppen under hela livet.  Råden kring dessa fiskar syftar till att foster och små barn ska få i sig så lite av gifterna som möjligt. Det är därför viktigt för flickor och kvinnor att äta så lite som möjligt av dessa fiskar innan de har fött och ammat alla sina barn.

Sedan 2002 har Sverige haft ett tillfälligt undantag från EU:s gränsvärde för dioxiner och PCB i vissa fiskarter och 2012 blev undantaget förlängt på obestämd tid. En förutsättning för det svenska undantaget är att Livsmedelsverket informerar om riskerna med fet fisk från Östersjöområdet, och om verkets kostråd om fisk. Därför följer myndigheten regelbundet upp kännedomen om dessa råd.

Många känner till att råden finns

Innan sommaren genomförde Livsmedelsverket, i samarbete med Origo Group, en undersökning rörande kännedomen om råden för dioxin och PCB. Frågorna ställdes till de främsta målgrupperna för råden - unga kvinnor, ammande och gravida, föräldrar som skulle kunna servera dessa fiskar till sina barn samt kustboende som ofta äter mer lokalfångad fisk.

Kännedomen om att fet fisk kan innehålla miljögifter är utbredd. En majoritet, över 70 procent i alla målgrupper, uppgav att de känner till att det finns kostråd om miljögifter i fisk. Högst kännedom finns bland småbarnsföräldrar (barn 0-6 år). Omkring hälften av de som känner till kostråden är medvetna om att de riktar sig till specifika grupper men de flesta säger att kostråden främst riktas till gravida.

– Det är så klart glädjande att många konsumenter säger sig känna till att det finns råd för de här fiskarna, men precis som i tidigare undersökningar ser vi att många tror att de endast gäller för den som är gravid. Det här är mycket olyckligt och verkar vara ett missförstånd som är svårt att komma åt, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Dioxiner och PCB är gifter som våra kroppar har svårt att bryta ner, och de kan därför lagras i kroppen under hela livet. Vid en graviditet förs miljögifterna över till foster via moderkakan. Ammade spädbarn får i sig miljögifterna via modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga för gifter som dioxin och PCB eftersom de utvecklas. Ämnena misstänks kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret samt orsaka cancer.

Mycket information att komma ihåg

Livsmedelsverkets undersökning tyder på att vissa grupper äter så kallad "riskfisk" oftare än kostråden rekommenderar. Knappt 36 procent av föräldrar uppger att de serverar dessa fiskar till sina barn minst en gång i månaden - och 30 procent av kvinnor i fertil ålder minst en gång i månaden. I undersökningen har de som svarat dock själva fått uppskatta sin konsumtion, vilket medför en viss osäkerhet då många till exempel har svårt att avgöra var fisken kommer ifrån.

– Det är viktigt att den som tillhör en riskgrupp tar reda på var fisken kommer ifrån samt att den informationen också finns lättillgänglig för konsumenten i matbutiken. Samtidigt ser vi att många har svårt att svara på exakt vilka som tillhör riskgrupp och vilka fiskar råden gäller. Det är viktiga insikter att ta med sig, säger Sabina Litens Karlsson.