Data från matvaneundersökningar
Här kan du själv ta del av data från några av Livsmedelsverkets matvaneundersökningar
Bakgrund
På denna sida kan du med hjälp av en API (vilket står för applikationsprogrameringsgränsnitt på engelska) ladda ned data från två av de tre senaste matvaneundersökningarna, Riksmaten barn 2003 och Riksmaten vuxna 2010-11. Data från den senaste, Riksmaten ungdom 2016-17, kan ännu inte laddas ner men planeras att läggas till snart.
Förutsättningar för att få använda data
Vi har inte resurser att hjälpa dig med din analys eller frågeställning. Börja med att läsa vår information om respektive matvaneundersökning. Om du därefter fortfarande har frågor om data på är du välkommen att kontakta oss (se nästa stycke).
Anmäl forskningsfrågor i förväg
Ange alltid Livsmedelsverket som källa
Data publiceras under licensen Creative Commons Erkännande 4.0. Det innebär att du har tillstånd att använda och distribuera våra öppna data samt skapa bearbetningar men att du alltid måste ange Livsmedelsverket som källa.
Se under "Mer information" för licensen.
Exempel på hur du anger källan:
- "Data från Riksmaten barn 2003 från https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/psidata/apimatvanor [datum du hämtade data]. Beräkningar av energi- och näringsämnen bygger på Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version Riksmaten barn 2003."
- "Data från Riksmaten vuxna 2010-11 från https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/psidata/apimatvanor [datum du hämtade data]. Beräkningar av energi- och näringsämnen bygger på Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version Riksmaten vuxna 2010-11."
Exempel på hur du anger metodbeskrivningar och resultatrapporter för respektive undersökning:
- "Riksmaten - barn 2003. Livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige. Livsmedelsverket 2006."
- "Riksmaten vuxna 2010-11. Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige. Livsmedelsverket 2012."
Instruktioner
Så här gör du för att ladda ner data, genom att skriva ett program eller för hand:
- Du skriver en webbadress (en URL) på ett visst sätt som skapar en förfråga.
- Den skickas till vår databas och som svar på förfrågan laddas en datafil ner automatiskt till din dator.
Du behöver ändra de två sista parametrarna i URL-en, som anger vilka data som ska laddas ner: 1) val av undersökningen – Riksmaten barn 2003 eller Riksmaten vuxna 2010-11 och 2) val av deltagare i undersökningen.
Observera att det endast går att ladda ner 100 deltagare i taget. Vill du ha ett komplett dataset måste stegen upprepas ett antal gånger och du sedan själv sättar ihop datafilerna. Att sätta ihop gör du bäst i ett statistikprogram.
Observera också att du kan behöva ändra filens format manuellt till ".xml" på din dator. Gör detta efter du har sparat den.
URL
Så här ska URL-en se ut. De två sista parametrarna (det inom < >) byts ut till önskad undersökningsid och deltagare (i grupper av 100).
http://www7.slv.se/apilivsmedel/undersokningservice.svc/undersokning/<Undersökningsid>/<Deltagare>
Parametrar
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Undersökningsid | Unikt ID på undersökningen | 1 = Riksmaten barn, 14 = Riksmaten vuxna |
Deltagare | Del av datamängden uppdelat på deltagare. | 1 = Deltagare 1-100, 2 = Deltagare 101-200, osv |
Exempel
För att hämta data från deltagare 301-400 från Riksmaten barn 2003 skriver du så här:
http://www7.slv.se/apilivsmedel/undersokningservice.svc/undersokning/1/4
Beskrivning av variablerna i resultatet
Du får ut en fil, med formatet .xml, för varje förfrågan, med max 100 deltagare. Vill man ha fler än 100 deltagare får man upprepa förfrågan och sätta ihop filerna i efterhand. Antal deltagare i Riksmaten barn 2003 var nästan 2500. Antalet deltagare i Riksmaten vuxna 2010-11 var nästan 2000.
Det som returneras är data om deltagarna, konsumtionen samt energi- och näringsinnehåll för vald undersökning och valda deltagare.
Observera att det i filen finns kolumner för energi- och näringsinnehåll både som medelintag per dag samt per konsumerat livsmedel.
Variabler om deltagarna, konsumtionen samt energi- och näringsinnehåll beskrivs i närmare detalj nedan.
Uppgifter om deltagarna i filen
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
UndersokningsId | Unikt ID på undersökningen | 1 = Riksmaten barn; 14 = Riksmaten vuxna |
Namn | Namn på undersökning | Riksmaten barn 2003; Riksmaten vuxna 2010-11 |
Uppgifter om deltagaren från matvaneundersökningen
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Id | Unikt ID på deltagaren | 14875 |
Startdatum | Datum då deltagaren påbörjade sin registrering (endast Vuxna) | 2010-11-28 |
Kon | Kön på deltagaren | Barn: Pojke; Flicka Vuxna: Kvinna; Man |
Alder | Ålder i antal år | 8,5; 37 |
Region | Regionindelning som används i matvaneundersökningen (endast Vuxna) | Götaland; Svealand; Norrland |
Lan | Län där deltagaren bor (endast Vuxna) | Dalarna |
Kommun | Kommun där deltagaren bor | Borlänge |
HogstaUtb | Högsta utbildning. För Barn avser det föräldrarna. | grundskola; 2-årigt gymnasium; 3-årigt gymnasium; examen från högskola |
Langd | Längd i cm | 170 |
Vikt | Vikt i kg | 72 |
Arskurs | Årskurs (endast Barn) | Barn i årskurs 5 |
Fodelseland | Födelseland (endast Vuxna) | Sverige; Finland |
DeltagarensInkomst | Deltagarens årsinkomst (endast Vuxna) | 378432 |
HushalletsInkomst | Hushållets samlade årsinkomst (endast Vuxna) | 502183 |
HRegion | Ett sätt att dela in landet där kommuner grupperas efter lokalt och regionalt befolkningsunderlag längs skalan storstad till glesbyggd (endast Vuxna). | Glesbygd; Göteborg; Malmö; Mellanbygd; Stockholm; Större städer; Tätbygd |
Näringsintag per dag
Uppgifter om deltagarens energi- och näringsintag som medelintag per dag.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
---|---|---|
Alko | Alkohol (g) | 0 |
Aska | Aska (g) | 11,65 |
B_Kar | β –karoten (µg) | 291,47 |
C4_0_C10_0 | Summa av smörsyra C4:0, kapronsyra C6:0, kaprylsyra C8:0, kaprinsyra C10:0 (g) | 1,95 |
C12_0 | Laurinsyra , C 12:0 (g) | 0,79 |
C14_0 | Myristinsyra, C 14:0 (g) | 2,69 |
C16_0 | PalmitinsyraC 16:0 (g) | 14,78 |
C16_1 | Palmitoljesyra, C 16:1 (g) | 1,12 |
C18_0 | Stearinsyra, C 18:0 (g) | 5,56 |
C18_1 | Oljesyra, C 18:1 (g) | 22,92 |
C18_2 | Linolsyra, C 18:2 (g) | 6,12 |
C18_3 | α-Linolensyra, C 18:3 (g) | 1,36 |
C20_0 | Arakidinsyra C 20:0 (g) | 0,18 |
C20_4 | Arakidonsyra, C 20:4 (g) | 0,11 |
C20_5 | Eikosapentaensyra, EPA, C 20:5 (g) | 0,01 |
C22_5 | Dokosapentaensyra, DPA, C 22:5 (g) | 0,02 |
C22_6 | Dokosahexaensyra, DHA, C 22:6 (g) | 0,05 |
Ca | Kalcium (mg) | 574,87 |
Dsac | Disackarider (g) | 39,33 |
Ener | Energi (kcal) | 1573,48 |
Enkj | Energi (KJ) | 6567,69 |
Fe | Järn (mg) | 10,01 |
Fett | Fett (g) | 65,46 |
Fibe | Fibrer (g) | 15,46 |
Folat | Folat (µg) | 130,85 |
Fullk_tot | Fullkorn (g) | 15,94 |
I | Jod (µg) | 119,35 |
K | Kalium (mg) | 2316,21 |
Kole | Kolesterol (mg) | 209,51 |
Kolh | Kolhydrater (g) | 182,09 |
Mfet | Mättade fettsyror (g) | 24,79 |
Mg | Magnesium (mg) | 198,21 |
Mone | Enkelomättade fettsyror (g) | 25,94 |
Msac | Monosackarider (g) | 38,04 |
Na | Natrium (mg) | 2643,87 |
NaCl | Salt (g) Uträknat som 2,5*Na (g) |
6,61 |
Niac | Niacin (mg) | 8,61 |
Niek | Niacinekvivalenter (NE) | 20,82 |
P | Fosfor (mg) | 829,89 |
Pole | Fleromättade fettsyror (g) | 7,98 |
Prot | Protein (g) | 52,63 |
Reti | Retinol (µg) | 340,44 |
Ribo | Riboflavin (mg) | 1,18 |
Sack | Sackaros (g) | 31,34 |
Se | Selen (µg) | 22,11 |
Tiam | Tiamin (mg) | 0,58 |
Tran | Transfettsyror (g) | 0,63 |
Vatt | Vatten (g) | 2214,12 |
VitA | Vitamin A (retinolekvivalenter, RE) | 667,45 |
VitB6 | Vitamin B6 (mg) | 1,54 |
VitB12 | Vitamin B12 (µg) | 2,68 |
VitC | Vitamin C (mg) | 33,91 |
VitD | Vitamin D (µg) | 2,98 |
VitE | Vitamin E, α-tokoferol (mg) | 9,12 |
Zn | Zink (mg) | 7,44 |
Registreringsdag
Uppgifter om registreringsdagen.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
DagNummer | Dag för registrering | 1; 2; 3; 4 |
Veckodag | Veckodag för registrering | Måndag; Tisdag; Onsdag |
Måltiden
Uppgifter om bland annat tid och plats för måltiden.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Typ | Typ av måltid | Barn: Frukost; Lunch; Mellanmål; Middag; Under dagen; Vatten; Vitaminer Vuxna: Frukost; Lunch; Middag/Kvällsmål; Övrigt ätande |
Plats | Plats för måltiden | Barn: Hemma; Dagis/förskola/skola; Dagmamma/dagbarnvårdare/fritids; Hemma hos någon annan; Ute/matsäck/bilen, Kiosk/affär; Restaurang Café; Hamburgerrestaurang/ gatukök/korvgubbe; Annan plats/okändplats Vuxna: Hemma; I farten/på resa; Restaurang Bar Café; Fikarum Lunchrum; Hos släkt vänner; Evenemang bio teater idrott; Övrigt |
Klockslag | Tidpunkt för måltiden | 07:30:00 |
Livsmedelskonsumtion
Uppgifter om livsmedel som ingår i måltiden.
Informationen om vad deltagarna har ätit i respektive matvaneundersökning finns på två basnivåer; dels på livsmedelsnivå och dels på livsmedelsgruppsnivå för varje individ.
Ett livsmedel är antingen ett individuellt livsmedel som äpple, standard mjölk (3 %), fiskpinnar eller en maträtt som är sammansatt av olika enskilda livsmedel, exempelvis köttgryta. Vissa livsmedel är också aggregat av olika livsmedel baserat på försäljningsstatistik eller marknadsöversikt, exempelvis en generisk mjölk eller generisk juice.
Livsmedel aggregeras till livsmedelsgrupper, så kallade Huvudgrupper för att lättare beskriva matvanor på gruppnivå.
Kolumnnamn | Beskrivning | Exempel |
Livsmedelsnamn | Livsmedel | Tomat; Kranvatten; Bacon stekt |
LivsmedelId | Unikt ID på livsmedlet | 783 |
Mangd | Mängd livsmedel i gram | 145 |
Huvudgrupp | Alla livsmedel och maträtter i undersökningarna grupperas i huvudgrupper | Frukostflingor; grönsaker |
Originalportion_Antal | Registrerat antal/mängd. Räknas om till gram i fältet <Mangd> (endast Vuxna) | 2,50 |
Originalportion_Enhet | Registrerad enhet (endast Vuxna) | dl |
Näringsinnehåll i livsmedel
Uppgifter om deltagarens energi- och näringsintag per livsmedel i varje måltid.
Se Näringsingtag per dag ovanför tabellen