Pressmeddelanden

  • Maten inte det enda som påverkar tonårstjejers järnstatus

    Tjejer som äter lite kött har oftare järnbrist än de som äter mycket kött. Samtidigt finns det tjejer som äter mycket kött som har järnbrist, och de som helt avstår kött som inte har järnbrist. Mängden kött är alltså inte det enda som har betydelse. För tjejer är mensen en viktig faktor. Det visar en ny analys som Livsmedelsverket har gjort.

    2024-08-29 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket är nätverksmyndighet i satsning mot organiserad brottslighet

    Livsmedelsfusk är när någon avsiktligt bryter mot livsmedelslagstiftningen genom bedrägligt eller vilseledande agerande i syfte att tjäna pengar. Det drabbar både konsumenter och företag och leder till osund konkurrens. Som ett led i att motverka livsmedelsfusk inom livsmedelskedjan är Livsmedelsverket nu en av 13 nätverksmyndigheter i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottlighet.

    2024-08-23 - Pressmeddelanden

  • Skollunchen – en outnyttjad resurs för att lära elever om mat, hälsa och hållbarhet

    Skollunchen är en resurs som inte utnyttjas fullt ut. Förutom att ge mätta barn kan skollunchen användas som ett pedagogiskt verktyg som berikar undervisningen med praktiska exempel. På så sätt kan kopplingen mellan mat, hälsa och hållbarhet bli tydligare för eleverna. Forskning som tagits fram på uppdrag av Livsmedelsverket visar att elever oftare äter frukost, äter mer frukt och grönt, mindre sötsaker och vågar prova fler nya maträtter när skolor arbetar aktivt med mat- och måltidsutbildning.

    2024-08-20 - Pressmeddelanden

  • Oro och utsatthet kan göra att elever skippar skollunchen

    Det är inte maten som serveras som är viktigast för eleverna – det är de sociala aspekterna av skolmåltiden, som trygghet och socialt sammanhang i skolrestaurangen. Det visar genomgångar av ny forskning som undersökt elevernas egna upplevelser av skolmåltiderna och som gjorts på uppdrag av Livsmedelsverket.

    2024-08-19 - Pressmeddelanden

  • Nej till fortsatt användning av rökaromer i mat

    Så kallade rökaromer, som hittills varit godkända för mat inom EU, får framöver inte längre användas. Det har EU beslutat efter en bedömning från Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Bedömningen innebär att dessa rökaromer inte anses säkra att använda i mat.

    2024-08-15 - Pressmeddelanden

  • Hjälmargös får skyddad geografisk beteckning inom EU

    Nu får Hjälmargös skyddad geografisk beteckning inom EU. Fisken kommer från Hjälmaren – en sjö med lågt vattendjup, hög temperatur och högt näringsinnehåll.

    2024-07-26 - Pressmeddelanden

  • Lappländsk Fjällröding får skyddad geografisk beteckning inom EU

    Nu får Lappländsk Fjällröding skyddad geografisk beteckning inom EU. Fisken föds upp i kallt och klart fjällvatten i vattendrag i Arjeplogs, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och Åsele tingslag samt Malå socken i svenska Lappland.

    2024-07-12 - Pressmeddelanden

  • Förslag om krav på ursprungsinformation för kött på restaurang

    Livsmedelsverket föreslår att restauranggäster ska kunna få veta var köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån. Förslaget innebär att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä.

    2024-07-09 - Pressmeddelanden

  • Ny rapport visar på omfattande livsmedelskontroll även 2023

    Livsmedelskontrollen i Sverige är omfattande och bidrar till att Sverige har säkra livsmedel. 2023 kontrollerade myndigheterna nästan 58 000 livsmedelsföretag. Det visar rapporten ”Sveriges livsmedelskontroll 2023”.

    2024-07-04 - Pressmeddelanden

  • Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

    Nu får Vindelnrökt skinka skyddad geografisk beteckning. Den skyddade geografiska beteckningen innebär att hela produktionsprocessen ska äga rum i det geografiska området Degerfors socken i landskapet Västerbotten.

    2024-06-27 - Pressmeddelanden