Nytt forskningscentrum om måltider

2024-11-28

Stockholms universitet har beviljats medel från Formas för att etablera PLATE − ett svenskt forskningscentrum för hållbara måltider. Centret kommer att samverka med ett flertal parter, däribland Livsmedelsverket.

Det nya forskningscentret PLATE kommer att forska och samverka kring måltidens roll för ökad beredskap, hållbarhet och konkurrenskraft i Sverige, och det finansieras med 60 miljoner kronor över fyra år. Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet blir sätet för centret och sker i direkt samarbete med forskare från SLU, KTH och Beijerinstitutet vid Kungliga vetenskapsakademin.

Dessutom kommer centret samverka med parter som serverar måltider, eller bidrar till måltider på olika sätt, inom offentlig och privat sektor i Sverige. Medverkande inkluderar Bodens kommun, Uppsala kommun, Stockholm stad, Region Gävleborg, Livsmedelsverket, Compass Group, MAX, TV4/Köket.se, WWF, Reformaten, Axfoundation, Eldrimner, Martin & Servera och LiveGreen.

Läs mer om det nya forskningscentret PLATE på Stockholms universitets webbplats:

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider