Många sökande i pilotprojekt om investeringsstöd

2024-12-06

Nu är det klart vilka som får ta del av investeringsstöd i Livsmedelsverkets pilotprojekt för att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. Totalt 229 kommuner och regioner sökte stöd för att göra investeringar och 37 av dem får nu del av stödet.

– Att så många sökte visar att kommuner och regioner har ett stort behov av att göra investeringar för att stärka sin beredskap inför kriser och krig. Det här projektet är ett test, där vi bland annat undersöker vilka urvalskriterier som fungerar. För de som inte fick del av stödet den här gången, kommer fler chanser framöver, säger Livsmedelsverkets projektledare Lena Lind.

Kommunerna och regionerna har bland annat beviljats stöd för att öka beredskapen inom offentliga måltider genom investeringar i fältkök, mindre elverk och frystorkade livsmedel. För att stärka dricksvattenberedskapen ger Livsmedelsverket till exempel bidrag till vattentankar, vattenreningstabletter och mobila reningsverk.

De som har beviljats bidrag kontaktas direkt av Livsmedelsverket. Medlen ska ha använts senast den 30 april 2025 och senast den 30 maj ska kommunerna och regionerna redovisa sina investeringar till Livsmedelsverket. Livsmedelsverket planerar nu för digitala möten med både de kommuner och regioner som får investeringsstöd och med övriga sökande.

Ett syfte med pilotprojektet är att dra lärdomar inför arbetet med att bygga upp ett långsiktigt investeringsprogram för Sveriges livsmedels- och dricksvattenförsörjning.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider