Julhälsning från Kompetenscentrum

Beredskapsveckan 2023, skolköket på Rosendalsgymnasiet simulerar bl a strömavbrott.Foto : Staffan Claesson 20230928FRI ATT ANVÄNDAS SOM PRESSBILD FRÅN LIVSMEDELSVERKET

2024-12-18

Nu summerar vi ett intensivt år och blickar fram mot en händelserik vår! Tack för alla fina möten, alla spännande frågor och inspel och alla bidrag till vår kartläggning av kommunernas offentliga måltider! Ni förbättrar måltiderna för landets unga, äldre och sjuka – tack för att vi får stötta er i det arbetet!

Riktlinjer och stöd, innovation och utveckling inom skola och förskola

Ett intensivt arbete, som både involverat måltidschefer, rektorer och andra myndigheter som Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten samt forskare vid olika lärosäten, börjar bli klart! I januari återkommer vi med datum för när Nationella riktlinjer för måltider i skolan kommer att gå ut på extern remiss – för alla att ta del av och lämna synpunkter på. Den slutgiltiga versionen planerar vi att lansera under våren 2025. Mer information inom kort, här på Måltidsbloggen!

Det Vinnova-finansierade projektet Ett nytt recept för skolmåltider beviljades ytterligare en projektperiod och under projektets sista år intensifieras och knyts arbetet ihop för att kunna leva vidare och bidra till att alla elever äter hållbara skolmåltider. Vi håller som bäst på att planera för ett event för att både dela med oss av våra erfarenheter hittills och för att se hur vi tillsammans kan fortsätta arbeta för hållbara skolmåltider.

Här hittar du samlad information om projektet:

Beredskapsfrågorna har fortsatt varit högt på dagordningen. Genom projektet Stärka offentliga måltiders beredskap har MATtanken och Livsmedelsverket samarbetat för att stötta en utveckling av beredskapsarbetet genom beredskapsnätverk och erfarenhetsutbyte, utveckling av stödjande material och spridning av goda exempel. Nu knyts projektet ihop − men mycket arbete pågår, inte minst på Livsmedelsverket, för att fortsätta ge stöd till kommuner för att stärka beredskapen för måltider och dricksvatten. I början av 2025 lanserar vi ett material som kan användas som stöd vid dialoger om ert lokala beredskapsarbete.

Beredskap för offentliga måltider på webben:

Kartläggning av kommunernas offentliga måltider

Under hösten bidrog ni i kommunerna till att vi återigen kan rita kartan över hur de offentliga måltiderna utvecklas! Ni har svarat på frågor om matsvinn, måltider i förskolan, skolan och äldreomsorgen, beredskap, mål och styrning vilket gör att vi kan få samlade och tillgängliga data om de offentliga måltiderna. Det bidrar inte bara till bra beslutsunderlag för fortsatt utveckling utan är också nödvändigt för att för att kunna grunda samtal och debatter om de offentliga måltiderna i verifierad fakta. Nu sammanställer vi resultaten och återkommer under våren 2025. Håll utkik!

Alla tidigare resultat hittar du förstås på vår webbplats:

Nu önskar vi er alla en magiskt god jul och gott nytt år och tillfälle att ladda batterierna inför ett händelserikt 2025!

//Kompetenscentrumgänget

 

 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider