Hur ökar vi användningen av Nyckelhålet inom offentliga måltidsverksamheter?

Annons med texten "Ät som vanligt. Fast lite bättre.". Tjej med blå munkjacka äter en jordgubbe.

2023-04-24

Livsmedelsverket jobbar kontinuerligt med att utveckla Nyckelhålsmärkningen. Ett av syftena med märkningen är att främja utvecklingen av mer hälsosamma produkter, och här spelar efterfrågan stor roll. Nu behöver vi din hjälp med att förstå hur Nyckelhålet används inom offentliga måltidsverksamheter och vad som eventuellt hindrar en ökad användning.

En enkel väg till bättre matvanor

Nyckelhålet visar vägen till bättre matvanor. Det som förenar mat märkt med Nyckelhålet är att Nyckelhålsmärkta produkter är ett mer hälsosamt val i sin livsmedelsgrupp, med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.

Hur används Nyckelhålet i din verksamhet?

Inom ramen för Livsmedelsverkets uppdrag att utveckla offentliga måltider respektive Nyckelhålet vill vi undersöka hur användningen av Nyckelhålsmärkta produkter ser ut idag i offentliga måltidsverksamheter och vilka hinder som påverkar användningen. Vi tror att du som måltids- eller kostchef eller kock i en kommun eller region har stenkoll på det och hoppas att du vill hjälpa oss genom att svara på en enkät.

Enkäten finner du via länken nedan och den tar cirka 5 min att besvara! Sista svarsdag är 7 maj! 

Resultaten från enkät kommer vi att använda för att fortsätta att utveckla Nyckelhålet med målet att öka användningen av märkningen inom offentliga verksamheter.

Om Nyckelhålet

Barn och unga äter en stor del av sina måltider i skolan och på förskolan. Att de flesta av måltiderna där redan är näringsriktiga kan vi utgå ifrån. Men för att underlätta inköpen och livsmedelsvalen av exempelvis müsli, bröd, pålägg eller mejeriprodukter – oavsett om du har kunskap om livsmedel eller inte - finns Nyckelhålet och kan ge vägledning! Nyckelhålet finns på både förpackad och oförpackad mat. Du hittar det till exempel på färska och frysta grönsaker, på matfetter och oljor, på mejerivaror, bröd och på flingpaketen. Färdigrätter och halvfabrikat kan också vara Nyckelhålsmärkta.

Det är Livsmedelsverket och livsmedelsmyndigheterna i Norge, Danmark och Island som står bakom Nyckelhålsmärkningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider