Fler möjligheter att köpa vildsvinskött

Kött kommer ut ur köttkvarn i fabrik

2024-10-22

Snart är det möjligt för offentliga måltidsverksamheter att köpa vildsvin på fler sätt än tidigare. De nya reglerna som Livsmedelsverket har antagit träder i kraft den 4 november. Syftet med regeländringarna är att underlätta och skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsumenterna. 

De offentliga köken har en viktig roll i att skapa både nyfikenhet och efterfrågan på vildsvinskött. Det finns också exempel på lokala samarbeten mellan offentliga måltidsverksamheter, jaktlag och vilthanteringsanläggningar. Det kan du läsa mer om på MATtankens webbplats. 

Tidigare fanns det två alternativ för jägaren – att lämna vildsvinet till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet själv.  

De nya reglerna gör det även möjligt för butiker och restauranger, inklusive offentliga måltidsverksamheter, att ta emot vildsvin direkt från jägare samt för privatpersoner att köpa direkt av jägare.  

Regler i korthet 

För de verksamheter som vill ta emot vildsvin direkt från jägare gäller detta:  

  • Anmäl att du vill ta emot hela vildsvin direkt från jägare till din kontrollmyndighet.  
  • Ni ska ha förutsättningar att kunna ta emot och hantera oavhudat vilt under hygieniska former. 
  • Ni ska ta prover för trikiner och låta analysera halten av cesium-137 i vildsvin som är fällda i kommuner där det fortfarande finns radioaktivitet kvar efter Tjernobylolyckan.  

För att köpa redan styckat eller malet vildsvinskött är det dock fortfarande endast tillåtet att köpa vildsvinskött från godkända vilthanteringsanläggningar eller grossister som köper därifrån. 

− Vi är medvetna om att det inte är så många måltidsverksamheter som har möjligheter att ta emot hela vildsvin och utföra provtagning. Vi ser att det främst är verksamheter som redan idag hanterar vilt som använder de nya reglerna och utökar sin verksamhet med vildsvin. Men det är viktigt att känna till, säger Katarina Bäcklund-Stålenheim, statsinspektör på Livsmedelsverket. 

Mer information:

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider