Livsmedelsverket förtydligar: Tillåtet att använda egna ägg i egen verksamhet

2024-07-10

Nu kan du som har egna höns använda äggen i egen detaljhandelsverksamhet. Livsmedelsverket har tydliggjort tolkningen av lagstiftningen, vilket underlättar för företag.

Tolkningen av EU:s handelsnormer och hur man kan använda egna hönsägg i egen detaljhandelsverksamhet har varierat i landet. Några företag har kunnat använda dem, medan andra har fått lämnat in äggen på äggpackeri eller själv haft ett sådant, innan de kunnat använda dem. Nu har Livsmedelsverket förtydligat vad som gäller – äggen får användas för till exempel bakning och matlagning i det egna kaféet om ägaren till hönsen och detaljhandelsverksamheten är densamma.

– Vi vet att detta är efterfrågat och det underlättar för många, framför allt småskaliga företag som gårdsbutiker och kaféer eller offentliga verksamheter. Det blir både mindre kostnader och transporter att slippa gå via äggpackerier, säger Kristina Ohlsson, avdelningschef för råd och reglering på Livsmedelsverket.

Kravet på spårbarhet – att du måste kunna visa var äggen kommer från – gäller dock fortfarande, liksom ansvaret att livsmedel som säljs och serveras är säkra.

Utförligare information i Kontrollwiki

Tydliggörandet om att använda egna hönsägg är ett av flera arbeten som pågår för att förenkla för företag. För att få sälja äggen direkt till konsument gäller samma regler som tidigare men det finns en ny vägledande text om detta i Kontrollwiki.