NRL Salmonella

Livsmedelsverket är nationellt referenslaboratorium (NRL) för Salmonella

Livsmedelsverkets uppdrag som NRL gäller Salmonella i livsmedel. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är utsedd till motsvarande nationella referenslaboratorium för Salmonella i foder och utför även typning av Salmonella. Som NRL deltar Livsmedelsverket i det nätverk som samordnas av det europeiska referenslaboratoriet (EURL), som ligger i Bilthoven, Nederländerna, vid National Institute for Public Health and the Environment (RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Livsmedelsverket analyserar Salmonella i samband med livsmedelsburna utbrott, men också i exempelvis kartläggningar av förekomst i olika typer av livsmedel. Årligen skickar EURL ut prover för kompetensprövning, vilka analyseras av alla laboratorier i NRL-nätverket.

Förekomsten av Salmonella regleras enligt förordning (EG) nr 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel. Kontrollen utförs i enlighet med europeisk lagstiftning, och analyserna görs på officiella laboratorier. I sin roll som NRL har Livsmedelsverket även ansvar för att stötta de officiella laboratorierna.

Senast granskad 2025-07-18